Tippek és tanácsok Mennyi ideig grillezzük a húsokat, a halat és a zöldséget?

Ez a dilemma leggyakrabban úgy végződik, hogy levág egy húsdarabot és megbizonyosodik afelől, hogy jól átsült-e. Ez elkerülhető, ha tudni fogja azt, mennyi idő kell az egyes szeletek grillezéséhez.

Hús
A grillezésnél a sertéshúsnak jut a fő szerep. A kolbászok, hurkák vagy a szűzpecsenye – mindez a grillre való. Általában tíz percig kell sütni úgy, hogy a rost magassága 10 – 15 centiméternyire van az átforrósodott faszén vagy fa felett.

A marhahús aránylag gyorsan elkészül. Ha a nem teljesen átsült húst kedveli, elég öt percig is sütni, de ha a jól átsültet szereti, süsse tíz percig.  

Nem lehet megfeledkezni a klasszikus baromfiról sem. Ráadásul, ha előzőleg marinírozza, a grillezés által teltebb lesz az íze. Grillezze minden oldalról tíz percig és az eredmény egy ideális hús lesz.

Kevésbé használatos a sült borjúhús, de jellegzetes zsírrétegének köszönhetően kiválóan alkalmas a grillezésre.

Zöldség
A zöldségek esetében nem létezik egységes grillezési idő. Alapelv, hogy minél szaftosabb a zöldség, annál több idő kell a grillezéshez.  Ha úgy dönt, hogy többfajta zöldséget fog nyárson grillezni, tudnia kell, hogy az egyik fajta grillezésére szánt idő egy másik zöldségfajta  feláldozását jelenti, amelyik kevesebb idő alatt is megsül.  

Halak
Grillezésre legalkalmasabbak a kövérebb halak. Nagyszerű választás a lazac, tengeri medve vagy a tonhal. Ha ki akar tűnni, válasszon tengeri herkentyűket – rákokat, polipokat, szépiát, ezek a grillen pár pillanat alatt megsülnek. Ez a magas víztartalmuknak köszönhető, mely azt eredményezi, hogy a tengeri herkentyűk nagyon gyorsan elkészülnek. Ezért a sütés előtt kenje meg őket egy kevés olajjal. Ez meggátolja a magas vízveszteséget és ízletesek maradnak.

Mennyi ideig grillezzük…
(a grillezés időtartama a szelet egyik felére érvényes és hozzávetőleges, mert a grillezett nyersanyag vastagságától függ)

… a húst?
sertéshúsból készült kolbászok, hurkák, virslik - 10 perc
sertésborda - 15 - 20 perc
enyhén átsült marhahús - 5 perc
átsült marhahús - 10 perc
csont nélküli csirkehús - 5 perc
csirkehús csonttal - 10 perc
borjúhús - 5 perc

… a zöldséget?
paprika - 2 perc
cukkini, paradicsom - 3 - 4 perc
hagyma - 5 perc
padlizsán, spárga - 7 perc
póréhagyma egészben - 10 perc

… a halakat és a tengeri herkenytűket?
halfilé - 3 perc
tisztított hal egészben – 5 -7 perc
tengeri herkentyűk - 2 – 3perc

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!