Egészséges életmód Egészség Mi okozza a baba hányását és hasmenését?

Elhúzódó hányási időszakokat gyakran hasi problémák okoznak – például a rotavírus, ami súlyos gyomor-bél hurutot okoz, és ami az egyik leggyakoribb oka a csecsemők kórházba kerülésének az első évben. Szoptatott csecsemők ritkábban szenvednek ilyen hasi panaszoktól, mint a tápszerrel etetett babák.

Rotavírus elleni védőoltás

2013 júliusa óta az Egyesült Királyságban élő csecsemőknek szájon át beadható rotavírus vakcinát adnak, amely megvédi a babákat ettől a potenciálisan nagyon csúnya fertőzéstől.

Mikor kell aggódnom, ha a baba hány, vagy hasmenése van?

A hányás más fennálló betegségnek is lehet tünete, ezért mindig együttesen kell a baba összes tünetét megvizsgálni és át kell gondolni, érintkezhetett-e a baba más olyan személlyel, akinél hasonló tünetek figyelhetők meg.

Ha a kisbabánál a hányás lázzal jár együtt, különösen fontos, hogy gyorsan orvoshoz forduljanak. Ez jelezhet fennálló fülfertőzést, mellkasi fertőzést, húgyúti fertőzést vagy súlyos eseteben agyhártyagyulladást is, ezért fontos, hogy gyorsan keressenek segítséget.

Kiszáradhat a kisbabám, ha hányása vagy hasmenése van?

Ha a csecsemők hányással, vagy széklettel több folyadékot veszítenek, mint amennyit felvesznek, akkor fennáll a kiszáradás veszélye, különösen ha ez több mint egy napig tart. A kiszáradás korai jele az, hogy a baba nem ad elégséges vizeletet, a pelenka száraz, amikor normál esetben nedvesnek kellene lennie (igaz, nehéz megállapítani a vizelet mennyiségét, amikor egyidejűleg hasmenése is van). Előfordulhat, hogy a baba nem könnyezik síráskor, szája és nyelve kifejezetten száraznak tűnik, kedvetlenné és ernyedtté válik.

A dehidratált baba letargikussá vagy ingerlékennyé válhat, bőre petyhüdt, sápadt vagy foltos lehet. A szemük és a kutacs (a fejük tetején lévő lágy terület) besüllyedhet (ne várjon addig, amíg ezek a tünetek megjelennek, ezek általában már az előrehaladott és súlyos dehidratáció jelei). Étvágyvesztés léphet fel, a kéz és láb hideggé válhat.

Ha a dehidratációnak ezeket a jeleit látja, nagyon fontos, hogy gyorsan orvoshoz forduljon és vizsgáltassa ki és kezeltesse a babát.

Hogyan kerülhető el a kiszáradás, ha a baba hány, és hasmenése van?

Ha a baba kiszáradt, többlet folyadék bevitelre van szüksége. Szoptassa gyakrabban, vagy adjon neki üveges tápszert. A hasmenés önmagában könnyebben kezelhető, mivel szájon keresztül tolhatja az elvesztett folyadékot.

Orvosi ajánlásra vagy a háziorvos által felírt receptre vásárolhat a helyi gyógyszertárból szájon át beadható hidratáló folyadékokat és sókat, amelyek segítenek pótolni a hányás és hasmenés során elvesztett elektrolitokat. Kérje ki az orvosa tanácsát, hogy megbizonyosodjon, ez a megfelelő kezelés a baba számára, és kérjen útmutatást, hogyan kell ezeket beadni neki.

Ha kisbabája az elmúlt 24 órában hat, vagy több hasmenéses pelenkát produkált, vagy az elmúlt 24 órában háromszor vagy annál többször hányt, sürgősen forduljanak orvoshoz. Ha a baba rosszul érzi magát (kevésbé reagál, lázas, vagy nem sok vizeletet ad), illetve nem ’önmaga’, vagy ha a hányás folytatódik a következő napon, azonnal forduljanak orvoshoz.

Hogyan tudom megvédeni a babát a hányástól és a hasmenéstől?

A hányás és hasmenés könnyen átterjed egyik emberről a másikra, különösen gyermekeknél. Gondoskodjon róla, hogy mindenki gyakorta mosson kezet meleg, szappanos vízzel. A mellékhelyiséget tartsa tisztán, a törölközőt mossa gyakran legalább 60 fokos hőmérsékleten.

Ha üvegből eteti a kisbabát, gondoskodjon róla, hogy az üveg és az összes eszköz kellőképpen el legyen mosva és sterilizálva. Az üveg sterilizálása igazán egyszerű – csak dobja be forró vízbe 10 percre –, semmilyen drága berendezésre nincs szükség.

Annak érdekében, hogy saját babája ne adja át másoknak a hasi betegséget, mosson kezet gyakran, ne ossza meg a törülközőt mással, gyógyulás után 48 órán keresztül tartsa távol a gyermeket az óvodától és baba foglalkoztatótól, hasmenéses időszak után pedig két hétig ne vigye a babát uszodába.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!