Baba Totyogó Mikor kezd el járni a kisgyermekem?

Mikor kezd el járni a kisbabám?

Néhány baba már 9 hónapos korában megteszi az első lépéseit, míg mások még 18 hónapos korban is csak boldogan, körbe-körbe csoszognak. Általában a legtöbb baba 13-15 hónapos korban kezd el járni.

Csak semmi pánik!

Csábító dolog a szülők számára azzal dicsekedni, hogy a kisgyermekük milyen korán kezdett el járni vagy beszélni. De a legtöbb baba, aki későn kezdett el járni, gyorsan beéri a kortársait, és a korai járáskészség semmit sem jelez előre arra vonatkozóan, hogy mennyire ügyes a kisbabája. A járáshoz megfelelő izomfejlődés szükséges, nem pedig intelligencia, és ez egyes babáknál lassabban indul meg.

Járni tanulás

A járás megtanulása szakaszokra bontható. A kisbabája feltehetőleg először megpróbálja felhúzni magát álló testtartásba, miközben a bútorba kapaszkodik. Amikor ezt már elsajátította, elkezd „cirkálni” – fel-le mozogni, de mindeközben még kapaszkodik. Az is előfordulhat, hogy képes önállóan elindulni, illetve egy helyben megállni segítség nélkül. Végül, elenged mindent és megteszi az első önálló lépéseit.

Mezítláb a legjobb

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy legjobb, ha a kisbaba mezítláb tanul meg járni, mivel ez hozzájárul a csontok és az izmok megfelelő fejlődéséhez, valamint így stabilabban fog tudni a baba állni. Ez lehet nem túl célszerű a házon kívül, vagy nagy hidegben gyakorolni, de mindenképpen hagyni kell, hogy a kisbaba minél többet totyogjon körbe-körbe mezítláb.

Hogyan bátoríthatom a járásra?

Hasznos, ha segíti a kisbabáját a járáshoz szükséges készségek begyakorlásában:

  • tarthatja a kezeit, miközben gyengéden felhúzza, és bátoríthatja, hogy lépegessen tovább
  • ráhelyezheti a kezeit egy alacsonyan lévő bútor szélére, hogy a felegyenesedett csöppség belekapaszkodjon
  • tartson ki neki egy csábító játékot: ez sok babát ösztönöz arra, hogy megtegye az első néhány lépést
  • válasszon erős, stabil fogantyúval ellátott, tologatós játékokat, mivel ez sok babát segít abban, hogy elinduljon
  • engedje, hogy a kisbabája töltsön egy kis időt a járókán, kiságyon és a babakocsin kívül, így nagyobb eséllyel indul meg állásból, és végül így kezd majd el járni!
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása