Egészséges életmód Relaxáció Mikulásvirág: a karácsony virágzó hírnöke

Kevés olyan szobanövényt találni, ami a késő őszi és téli időszakban virágzik, és ezzel gyönyörű színeket visz a lakásunkba az adventi időszakban. Ezen ritkaságok közé tartózik a poinsettia, amely okkal kapta Magyarországon a mikulásvirág nevet.


Egy mexikói népmese szerint két szegény kisgyerek valamilyen ajándékot akart vinni a falu templomában felállított jászolhoz. Mivel másra nem volt pénzük, az út menti gyomnövényekből állítottak össze egy csokrot, de a templomban csoda történt: átváltoztak élénkpiros virágokká. Úgy tartják, a fehér szín Krisztus tisztaságát, a vörös a kereszten kioltott vérét szimbolizálja, több országban a Szenteste virágának is nevezik.


A mikulásvirág valóban Mexikóban őshonos, eredetileg kényes növény volt, amely nehezen viselte a mérsékelt éghajlatot. A nemesítésnek köszönhetően magas a tűrőképessége, de odafigyelést igényel, a mikulásvirág a helytelen gondozás esetén elhullajtja a leveleit.


Figyeljünk oda, hogy talaja folyamatosan nedves legyen, de a pangó vizet nem szereti, azért az alátétből mindig öntsük ki. Fénykedvelő, tegyük hát az ablakba, de arra is figyelnünk kell, hogy ne érje tűző nap. A mikulásvirág gondozásának egyik fő szabálya, hogy sem túl meleg helyre – például a fűtőtest közelébe – sem hideg, huzatos zugba ne helyezzük, az ideális hőfok: 18 fok. Tavasszal érdemes visszavágni, átültetni és tápozni, nyáron pedig kint lehet a szabadban. Ha azt akarjuk, hogy időben virágozzon, érdemes késő délután 2-3 órát sötétben tartani.


Egy másik szobanövény, amely szintén decemberben virágzik, a karácsonyi kaktusz. A Brazíliából származó növény gondozása szinte mindenben ugyanúgy történik, mint a mikulásvirágé. Ha el akarjuk érni, hogy december második felében hozzon virágokat, akkor öntözzük kevesebbet, továbbá ha van rá lehetőség, akasszuk egy fa lombjára, mert természetes élőhelyén, a trópusi őserdőben a fakéreg repedéseiben kapaszkodik meg.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!