Baba Gyermekek egészsége Mit tegyünk, ha eldugult a baba orra?

Hörgő légzés, légzési nehézségek, nyugtalanság, gyakori éjszakai ébredés sírással, száraz bőr az orr környékén, az anyatej vagy a tápszer elutasítása. Ezek azok a kellemetlen tünetek, amelyek a babák orrdugulását kísérik. De mivel ők nem tudják elmondani nekünk, mi bántja őket, nekünk kell megoldanunk helyettük – és azt lehetőleg úgy, hogy ne okozzunk nekik kellemetlenséget.

11 ötlet a járni tanuláshoz


Nátha, influenza, megfázás vagy allergia?

Az orr akkor dugul el, ha az orrüregben lévő szövetek és vérerek nagy mennyiségű folyadékkal töltődnek fel. A kezelés előtt azonban fontos megállapítani a probléma okozóját. Minden ok ugyanis más megközelítést igényel:


  • Allergia esetén a nehézségeket és azok okait allergológussal tanácsolt megbeszélni, aki a gyereknél allergia vizsgálatot is végez.
  • Egyszerű nátha esetén, amely a csecsemőnél csak az immunitás építésének részeként jelentkezett, nem kell azonnal az orvoshoz sietnünk, nehogy még jobban lebetegedjen.
  • Ezzel ellentétben, ha a baba orrában idegen tárgy akadt el, azonnal fel kell keresni a legközelebbi sürgősségi osztályt, és szakértőre hagyni a tárgy eltávolítását. Otthon soha ne próbáljuk!

Bármilyen ijesztőnek is hangzik, hagyjuk, hogy a baba váladékai mindent megmutassanak. A segítségükkel ugyanis valamivel könnyebben fel tudjuk majd mérni, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzésről van-e szó. Míg az átlátszó váladék miatt nem kell aggódnunk, a fehér vagy zöld színű váladék azt jelzi, hogy a babát vírusos fertőzés fenyegeti. Előfordulhat, hogy mielőtt elmúlnak a panaszok, a váladék besűrűsödik, kissé elsárgul vagy elzöldül, de ezt követően ismét áttetsző folyadékká alakul át. Ha a babát láz gyötri, az orrából pedig sárga színű váladék folyik, mindenképp keressük fel a gyermekorvost.


Hogyan tisztítsuk a baba eldugult orrát?


  1. Használjunk sóoldatot vagy orrcseppeket

Először próbáljuk ki az orrcseppek formájában kapható sóoldatot. A váladék felhígításához és könnyebb eltávolításához néha elegendő egy jó minőségű sós orrcsepp. De ha a baba orra több nap után is tele van, a hagyományos orrcseppek használata javasolt. Eközben azonban szigorúan követni kell az utasításokat, a kezelés időtartamát pedig semmiképp sem szabad túllépni, nehogy függőség lépjen fel.

Óvatosan hajtsuk hátra a baba fejét. Ha a baba engedi, tegyünk a válla alá egy felgöngyölt törülközőt, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a feje kissé hátrafelé hajlik, és a cseppek eljutnak oda, ahova kell. Ezután cseppentsünk két cseppet a baba mindkét orrlyukába.


  1. Szívjuk el a váladékot orrszívóval

A sós cseppek felhígítják a váladékot, így azokat könnyebben el tudjuk majd szívni a baba orrából. Próbáljuk meg óvatosan behelyezni az orrszívófejet a baba orrába, majd szívjunk el annyi váladékot, amennyit csak lehet, ill. amennyit a baba enged.

A gyermek immunrendszere

Hogyan erősíthetjük és támogathatjuk a gyermekek immunitását? Mindenekelőtt meg kell tudnunk, mi okozza a gyengülését!

 

Melyik orrelszívó a legjobb?

Minden anyukának és persze babának is más és más elszívó technológia felel meg. A kézi orrszívót a használat előtt összenyomjuk, hogy kipréseljük belőle a levegőt, majd az orrszívófejet az orrlyukba helyezzük, a keletkező vákuum pedig kiszívja a felesleges váladékot. Szájjal szívható orrszívók is léteznek, de vannak olyanok is, amelyeket közvetlenül a porszívóhoz csatlakoztatunk. A legfontosabb az, hogy ismerjük a gyermekünket, és a megfelelő módszert válasszuk, nehogy megijedjen a hangos orrszívótól.

Az orrszívást naponta többször ismételjük meg, főleg 15 perccel lefekvés vagy szoptatás előtt. A cseppeket és az orrszívót minden használat után mossuk le meleg vízzel és szappannal, esetleg permetezzük be fertőtlenítő szerrel, és hagyjuk megszáradni.

 

Orrfújás megtanítása a gyereknek

Ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy magának fújja ki az orrát, magyarázzuk el neki, hogyan csinálja. Mutassuk meg neki, hogy először az egyik, majd a másik orrlyukból kell fújni. A levegőt hangosan fújjuk ki az orrunkon, vagy tegyünk az orrunkhoz zsebkendőt, és fújjunk bele úgy, hogy lássa, hogyan mozog. Ezután tegyük a zsebkendőt az orrához, és utasítsuk, hogy ő is fújjon bele. Mindaddig ismételjük, amíg nem állandósul benne ez a kapcsolat – többé már nem lesz szükség orrszívóra.

Az ekcéma és a nátha hátterében élelmiszer-allergia állhat


Az élelmiszer-allergia is okozhat náthát a gyermekeknél

Eldugult orr esetén segít a zuhany, az inhalálás vagy a párásító

Egy másik módszere az orrdugulás elhárításának a légtér párásítása. A párásítót tartsuk megfelelő távolságban a gyermekünktől úgy, hogy azt ne érje el, de egyúttal biztosítsuk körülötte a megfelelő páratartalmat. A párásítóba egy csepp menta- vagy rozmaringolajat is cseppenthetünk.
A nyálkahártyát a babákkal látogatható sószauna vagy a párás környezetben való tartózkodás is segít feloldani. Vigyük magunkkal a babát a zuhanyba, és maradjunk vele ott egy kis ideig. De ne engedjünk túl forró vizet, hogy meg ne égessük a baba bőrét. Fürdéskor természetes habfürdőt is adhatunk a fürdővízhez, amely kíméletes a bőrhöz.


Ne feledkezzünk meg az orr körüli irritált bőrt ápolásáról sem

Az orr körüli bőr orrduguláskor a gyakori orrfújás, törlés és az agresszívebb folyás miatt irritált lehet, ezért nagyobb figyelmet igényel. A bőr hidratálására és regenerálására használhatjuk a Fred & Flo hidratáló krémet,  amely helyreállítja a bababőr természetes pH-értékét.

Bevált tippünk: Az orr körüli bőr irritációja esetén a hagyományos papír zsebkendő helyett használjunk egyszerű vattát az orrtörléshez!


Források: webmd.com, help.clevelandclinic.org


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása