Baba Újszülött Mosható vagy eldobható: hogyan válasszunk pelenkát?

A pelenkaválasztás legfőbb kritériuma az elégedett babapopsi. Minden babánál valami más válik be, ezért sajnos először ki kell próbálnia, melyik pelenka felel meg az Ön babájának. Nem tudja eldönteni, hogy mosható pelenkával vagy inkább eldobhatóval kezdje? Az alábbiakban mindkét pelenkafajta előnyeiről és hátrányairól olvashat.

Egy babának naponta 8–10 pelenkára van szüksége.

Mosható pelenka

Szöveteljünk!

Manapság az anyukák egyre gyakrabban térnek vissza a mosható pelenkák használatához. Azok ugyanis természetes anyagokból (bambuszból, pamutból és gyapjúból) készülnek, amelyek sokkal alkalmasabbak az érzékeny bababőrrel való érintkezésre. A mosható pelenkák vásárlására fordított kezdeti befektetés valamivel magasabb, kb. 160 euró felett mozog. Viszont a későbbiekben már csak a mosással és a felső pelenkanadrág cseréjével kapcsolatban merülhetnek fel további költségek. És hány darab mosható pelenkát vásároljunk? Ahhoz, hogy mindig legyen kéznél tiszta pelenka, kb. 24–36 pelenkára lesz szükségünk.

A mosható pelenka 3 részből áll:

 1. A felső pelenkanadrág alkotja az át nem eresztő réteget. Gyapjúfilcből, gyapjúból vagy poliuretánból készül. Ha nem szennyezett, nem kell olyan gyakran mosnunk.
 2. A mosható pelenka alkotja a szívóréteget. Kiszerelése alapján lehet négyszögletes pelenka, többrétegű pelenka, pelenkanadrág vagy kötős pelenka.
 3. Az elválasztó pelenka a széklet szilárdabb részeinek felfogására szolgál. Az elválasztó pelenkák egyszeri vagy ismételt felhasználásra alkalmas kivitelben is kaphatók. Az egyszeri felhasználású elválasztó pelenkák cellulózból, viszkózból és bambuszból készülnek, amelyekről közismert, hogy a természetben könnyen lebomlanak. A többszöri felhasználásra alkalmas elválasztó pelenkákat gyapjúfilcből gyártják, és egyszerűen – mosógépben moshatók. A mosható pelenkák ezért környezetbarát megoldásnak számítanak.

A mosható pelenkák fajtái

 • AIO (all in one – „minden egyben” pelenka)
  A hagyományos AIO pelenkáknál a szívó- és az át nem eresztő réteg szilárdan össze van varrva. A zsebes pelenkák hátulsó részén található zsebbe több réteg pelenkabelső rakható.
 • SIO (snap in one – „egybe patentolt”)
  A szívó- és át nem eresztő réteg patentokkal van összekapcsolva.
 • Felső pelenkanadrág
  Szokásos pelenka, amelyre még rá kell húzni a felső nadrág át nem eresztő rétegét. Kiszerelése lehet:
 • négyszögletes,
 • többrétegű,
 • bugyi fazonú,
 • kötős.

A mosható pelenkákról való gondoskodás igen egyszerű

Ha a baba bepisil, a pelenkát csak leöblítjük vízzel, ha bekakil, eltávolítjuk a székletet és leöblítjük, vagy epeszappannal átmoshatjuk. Ezt követően mosógépben 90 °C-on, mosópor vagy mosógél hozzáadásával kimossuk. Minden esetben érzékeny bababőrre alkalmas mosószert használunk. Elegendő mennyiségű pelenkára lesz szükségünk, hogy elég időnk maradjon egy adag kimosására és szárítására. A mosható pelenkákat lehetőség szerint 2–3 naponta mossuk, a szennyezett pelenkákat ne hagyjuk hosszabb ideig a szennyesek között, mivel elszaporodhatnának bennünk a baktériumok vagy a penészgombák.
Tipp: A használt pelenkákat a mosásig vízzel és fertőtlenítőszerrel feltöltött, zárható vödörben tároljuk.

A baba az első évében 2500–3000 pelenkát piszkít be.Mosható vagy eldobható: hogyan válasszunk pelenkát?

Eldobható pelenka

Az eldobható pelenka nem igényel odafigyelést

Számos szülő az eldobható pelenkák mellett dönt, mivel azokkal nem kell törődnie. Ha a baba bepisil vagy bekakil, a pelenkát egyszerűen kidobjuk. A hulladéklerakóban azonban az ilyen pelenkák 400–500 év alatt bomlanak le.

Léteznek ÖKO eldobható pelenkák is, viszont az áruk viszonylag magas. De biológiailag ezek sem bomlanak le vagy komposztálódnak teljes mértékben. Az eldobható pelenkák vásárlására nem kell kezdetben egyszerre több pénzt fordítani. Egy havi pelenkaadag kb. 40 euróba kerül.

Vigyázzon az érzékeny bőrre!

Az eldobható pelenkák különböző vegyi anyagokat tartalmazhatnak: parfümöket, testápoló tejeket, nátrium-poliakrilátot (abszorbens anyagot), reziduális vegyi anyagokat (gyártási maradványokat). Az érzékenyebb bababőr ezekre irritációval, bőrkiütésekkel, pelenkakiütésekkel, allergiákkal vagy ekcémával reagálhat.

Úszópelenka

Az eldobható pelenkák különleges fajtája a felhúzható úszópelenka. Legfőbb feladata, hogy minden – nem a medencébe való dolog – a pelenkában maradjon. Hátránya viszont az, hogy magába szívhatja a vizet, így megnő a súlya.

Hogyan válasszuk ki az eldobható pelenka méretét?

Tanácstalanul áll a boltban a pelenkáktól roskadozó polcok előtt, és sejtelme sincs, melyiket válassza? Kövesse a számozásukat, amely a pelenka méretét a gyermek súlya szerint határozza meg.

 • 1 – újszülött babáknak
  2–5 kg közötti babáknak. Az újszülötteknek még érzékeny a köldökcsonkjuk, ezért ezek a pelenkák úgy vannak kialakítva, hogy ne irritálják ezt az érzékeny pontot.
 • 2 – mini
  3–6 kg közötti babáknak.
 • 3 – midi
  4–9 kg közötti babáknak.
 • 4 és több – maxi
  Súly szerinti felosztású nagy pelenkák, az egyes márkák csomagolása szerint válasszon.


Mosható vagy eldobható: hogyan válasszunk pelenkát?

A pelenkák története

Elődeinknek a manapság ismert pelenkák előtt azzal kellett boldogulniuk, ami éppen kéznél volt. A pelenkák elődje tehát a moha, az állati bőr és a levelek voltak. A pelenkákat csak a 18. században kezdték el fejleszteni, így jöttek létre a pamutból készült szövetdarabok, amelyeket biztosítótűkkel kapcsoltak össze. Az eldobható pelenkák első említése 1942-ben, a svéd származású Paula Ström nevéhez fűződik. A pelenka abszorbens rétegét papírzsebkendők alkották. A cellulózmagot elsőként 1959-ben Victor Mills helyezte a pelenkákba.


Forrás: plenkomanie.cz, modrykonik.cz, ppravdoveplinky.cz, blog.feedo.cz, maminka.cz, babylist.com, tehotenstvi.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása