Baba Újszülött Nem alszik a kisgyerek? Mi lehet a baj?

Evett-e eleget a gyerek?

 Ha nem, akkor meg kell bizonyosodni róla, mikor evett utoljára. Az anyatej/formula nem elegendő, hogy megtöltse a bébi gyomrát. Lehet, hogy elég tápanyagot kap, de nem fogja úgy érezni, hogy eleget evett, ilyenkor pedig egész éjjel sírni fog.

Eleinte ezt csak úgy lehet megoldani, ha este is megszoptatjuk/megetetjük, de később, amikor már ehet szilárd ételt is, az jobban befogja tölteni a gyomrát és ez a probléma ritkább lesz.

Cirkadián ritmus

A cirkadián ritmus minden emberre hatással van, legyen baba vagy felnőtt. Ha egész nap aludt a kisgyerek, akkor elég kicsi az esély arra, hogy este is aludjon. Fontos ébren tartani a babát nappal, este pedig lekapcsolni a fényeket, félhomályban tartani a szobát, hogy megszokja, mikor van az alvási és ébrenléti idő. Este így egyszerűbben el fog aludni.

Fontos megtanítani a gyermeket, hogy magát altassa el, ne mindig akkor kerüljön be az ágyba, ha már alszik. Ha álmosan rakjuk be, akkor megtanul elaludni magától.

Gyermekkori fájdalmak

Gyakori okozója az álmatlanságnak a hasfájás, mely a baba életének első pár hónapjában a legesélyesebb, hogy előjön. Ennek a tünetnek sok okozója lehet, például túletetés, étel érzékenység, levegő nyelés. Ezt idővel ki kell tapasztalni és egyeztetni egy orvossal.

A másik kellemetlenség a szájbeli fájdalmak, amin minden gyereknek át kell esnie. Amint elkezdenek a tejfogak kijönni, úgy jön a vele járó fájdalom, irritáció is. Erre van bababarát, ínyre kenhető fájdalom csillapító.


Ezekre figyelve jóval kevesebb álmatlan éjszakánk lesz.

Forrás: Kismamablog (1, 2)

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása