Baba Óvodás Nyári veszélyek? Így védje meg a gyerekeket!

A hosszú, meleg nyári napok arra csábítanak, hogy minél több időt töltsünk kint a szabadban, a víz mellett sétával és sütögetéssel. Emellett számos egészségünket veszélyeztető kellemetlenség érhet bennünket. Ezek könnyen elkerülhetőek, ha betartunk néhány szabályt és így a nyár balesetmentesen telhet.

A gyerekeket védje a naptól!

Gyermekeit ne engedje a napra kalap és napszemüveg nélkül. Használjon legalább 30-as faktorszámú naptejet, melyet legalább fél órával az indulás előtt kenjen a bőrre és kb. 2 óra múlva használja újra. Délelőtt 10 órától délután 3 óráig a gyerekek és a felnőttek is tartózkodjanak árnyékban.

Előzze meg a hőség okozta kimerültséget!

A hőség kimerítő a szervezet számára, még akkor is, ha egész nap az árnyékban tartózkodik. A hőség okozta kimerültség tünetei hasonlóak a napszúrás tüneteihez:

  • fáradtság,
  • szomjúság,
  • rosszullét és hányás,
  • izomgörcsök,
  • fejfájás,
  • hőemelkedés.

Ezt elkerülendő ügyeljen a gyermek folyadékbevitelére, hűtse a testét ventillátorral vagy vízzel, melyet erre a célra kialakított, spriccelős végű üvegből vagy zuhanyból permetezzen rá. babakocsit soha ne takarja le pelenkával.

Kisgyermekkel a hőségben

Soha ne veszítse szem elől a vízben lévő gyermeket!

Egy pillanat elég ahhoz, hogy gyermeke eltűnjön a víz alatt. A sekély vízben pancsoló gyermekre is adjon úszómellényt vagy úszógumit! Szüntelenül figyelje, s ha másra kell figyelnie, mindig fogja a gyermek kezét, vagy menjen ki vele a vízből. Fürdés után tisztítsa ki a gyermek füleit, hogy elkerülje a középfülgyulladás kockázatát.

Védekezzen a rovarcsípések ellen!

Az élénk színű gyermekruházat, de az asztalon maradt italok és ételmaradékok is vonzzák a méheket és darazsakat. A röpködő rovarokat jobb, ha nem hessegeti el, mert ezzel csak ingerli őket. Egyszerűen csak fújja el a bogarat, ha "leparkolna" valamelyikükön, hadd repüljön másfelé. Megcsípte valami gyermekét? Állapítsa meg, mi okozta a csípést!

Nyári veszélyek? Így védje meg a gyerekeket!

Szúnyogok és kullancsok ellen házi repellenst készíthet képes útmutatásunk szerint

Homokozás után kézmosás

A hazaérkezés utáni kézmosásnak ugyanolyan természetes dolognak kellene lennie, mint a toaletthasználat utáni kézmosásnak. Tudta, hogy a homokozóból akár toxoplazmózist és szalmonellózist okozó baktériumokat is hazavihetünk? 

Homokozós betegségek

Tippünk: Gyors és higiénikus a Fred & Flo nedves törlőkendő. Parfüm nélküli változata nem vonza a rovarokat.

Kerülje el az ételmérgezést!

Nyáron gyakran előfordul az ételmérgezés, melyet gyomorgörcsök, hasmenés, hányás és láz kísér. Súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a kórházi kezelés. Nagyon fontos az étkezés előtti kézmosás. A hűtőben a nyers húst a főtt ételektől elkülönítve tárolja! A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossa meg! Kerülje a nyers tojás, a majonéz, nem átsült húsok fogyasztását. A megfőtt ételt hűtse le és a főzést követően a lehető legrövidebb időn belül tegye a hűtőszekrénybe. Csak friss élelmiszert vásároljon, vagy szállíttassa házhoz!

Forrás: Parents.comOldal nyomtatása
Cikk megosztása