Baba Totyogó Nyugodt légkör az ujjszopás ellen

A magzat már az anyaméhben a terhesség 15. hetében szopogatja az ujját. Ebben az időszakban az ujjszopás nagyon hasznos funkciót tölt be, mivel így gyakorolja a szopó reflexet, mely születése után segíti őt abban, hogy helyesen ráharapjon az anyamellre és a szoptatás problémamentes legyen. Ugyanakkor a szopás az anyaméhben történő gyakorlása a helyes beszédfejlődést is befolyásolja. Ha viszont ez a szokás a gyerek idősebb korában is megmarad, elveszti hasznosságát.

A terhesség hétről hétre: Mi történik a babával és a mamával?


Nyugodt légkör az ujjszopás ellen

Miért szopják ujjukat a gyerekek?

A csecsemők háromnegyede életének első évében szopja az ujját. A gyerekek akkor kezdik szopni az ujjukat, amikor unatkoznak, fáradtak, vagy mérgesek. Az ujjszopást gyakran más szokások is kísérik – a takaró gyűrögetése, hajtincsek tekergetése, vagy a fülcimpa érintése. Az ujjszopás nem mindig azt jelzi, hogy a gyereknek valamilyen érzelmi problémája van. A szopás a gyerekek egyik természetes reflexe és a születés utáni szopás a csecsemő természetes igényei közé tartozik.

A csecsemő 12 arca: Egyetlen év alatt ennyi mindenre képes!

Nyugodt légkör az ujjszopás ellen

Mikor jelent az ujjszopás már problémát?

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a hosszantartó ujjszopás árthat az állkapocs, a fogak és a nyelvmozgások fejlődésének, ami a későbbiekben helytelen kiejtéshez, tehát beszédfejlődési problémákhoz vezethet. Később az ujjszopogatós gyerekek 40 százaléka kerül fogszabályozó szakorvosi kezelésre. A könnyű eseteket fogszabályozóval lehet orvosolni, de néhány esetben a deformálódott állkapocs helyreállítása nehéz feladat, mely olykor csak műtétileg oldható meg.

Az orvosok szerint nem kell aggódnia akkor, ha a gyerek 4 éves koráig szopja az ujját. Akkor sem kell nyugtalankodnia, ha nem észlel problémát a gyermek beszédfejlődésében. Viszont oda kellene figyelnie akkor, ha még 5 éves korában is szopja az ujját és már nőni kezdenek a maradandó fogak, mert ilyenkor  alakulhatnak ki a deformációk. A további figyelmeztető jelek közé tartozik az ujjon megfigyelhető bőrkeményedés a sok szopástól, beszédzavarok és fogproblémák.

Fogzási tippekNyugodt légkör az ujjszopás ellen

Hogyan szoktasuk le a gyermeket az ujjszopásról?

Első lépésben figyelje meg, melyek azok a helyzetek, amikor gyermeke szájába teszi az ujját és szopogatja. Jegyezze fel ezeket az eseteket. Az ujjszopásról történő leszoktatás folyamata ugyanis nagyon egyéni, s mindig kulcsfontosságú az ujjszopás okának megszüntetése. Tehát, ha gyermeke unalomból szopogatja az ujját, próbálja meg a kritikus pillanatban elterelni a figyelmét valamilyen játékkal, játékfigurával, vagy egyéb módon lekötni a figyelmét. Ha éjszaka szopja az ujját, vegyen egy ujjvédőt.

Ne ijesztgesse a gyereket azzal, hogy deformálódott lesz a fogsora, ne szidja azért, hogy szopja az ujját, s egyéb módon se stresszelje. Ily módon csak ront a helyzeten. Hasonló esetekben a pozitív motiváció működik a legjobban. Mindig dícsérje meg őt, ha nem szopja az ujját, vagy jutalmazza meg.

Hatékony és gyakori megoldás az ujj helyett cumit adni neki. Bár a cumi általában nem kedvelt tárgy, de ebben az esetben segíthet. Az anatómiailag formált cumi kevésbé ártalmas, mint a gyerek ujja. Könnyebb leszoktatni a gyereket a cumiról, mint az ujjszopásról.

A cumiról történő leszoktatás további segédeszköze egy speciális keserű körömlakk, amit megvásárolhat a patikákban. Ennek feladata kellemetlenné tenni a gyerek számára cumizást, mivel cumizáskor kioldódik a lakk keserű íze. Ez a lakk a körmök rágásáról is leszoktat, ami viszont már inkább a nagyobb gyerekek rossz szokása.

Szüksége van gyermekemnek cumira?

Nyugodt légkör az ujjszopás ellen

Stresszmentes leszoktatás

Bármikor is veszi fel a harcot az ujjszopás ellen, gondoljon arra, hogy elsősorban gyermeke támaszának és szövetségesének kellene lennie. Felejtse el a tiltásokat, parancsokat és büntetéseket. Önmagában a nyugodt és kellemes otthoni légkör sokszor csodákra képes.

forrás: womanonly.cz, motherclub.cz, zdraviakrasa.cz, maminka.cz, babycenter.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása