Egészséges életmód Relaxáció Olvasson könyveket! Sikeresebb és kedveltebb lesz

Belépni a könyvek mágikus birodalmába, s csak úgy elmerülni a csodás történetekben.

Némelyek számára ez maga a megtestesült álom, másoknak viszont egy lidérces álom. Ugyanis az olvasás, valljuk be őszintén, nem mindenki számára kedvelt tevékenység.  Ebben részben a szigorú tanárnők is vétkesek, akik az alap- és középiskolában számtalan kötelező olvasmány elolvasására és olvasónapló vezetésére kényszerítettek.  Sokaknak éppen ekkor ment el a kedve az olvasástól.

Manapság, amikor a tanárnők már nem kényszerítenek arra, hogy a szünidőt a klasszikusok összes művei fölött töltse, végre élvezheti az olvasást, s kiválaszthatja azt, amire éppen hangulata van.  A  La Vanguardia napilap szerint bebizonyosodott, hogy azok az emberek, akik rendszeresen olvasnak, agyukban sokkal több neuron-kapcsolódással rendelkeznek.  Ami pedig az érzelmi oldalát illeti, azáltal, hogy elmerülünk az érdekes történetben, növekszik az a képességünk, hogy mások érzéseit átéljük, empátiát és megértést érezzünk irántuk.  Ez abban segít, hogy más emberekre kellemesebben reagáljon, mert az ő szemszögükből látja a világot, s ez segít szem előtt tartani  saját cselekedeteinek következményeit.

Úgyszintén átérezheti az erények egyszerűségét, mint a kedvesség, a nagyvonalúság és a szimpátia. Olyan érzelmeket élhet át, amilyeneket talán sohasem fedezne fel. Az irodalom olyan, mint egy időgép, mely szinte azonnal egy egészen más valóságba viszi Önt, ahol egy kis időre a régmúlt idők részese lehet.

A könyv gyógyszer a magányra

A jó könyv a magány orvossága. A történetekben olyan szereplőkkel találkozhat, akikkel könnyen azonosulhat, s általuk felfedezheti a leírt világot. A magány egyszerűen elmúlik, ha a könyv valóban olyan érdekes, hogy letenni sem tudja, s így legjobb barátja és társa lesz. Ebben az esetben képes lesz késő éjszakáig az oldalakat bújni.

Az olvasással azonban nemcsak több empátiára tesz szert, hanem ügyes szónokká is válhat.  Ezt már Cicero is tudta – az ember beszélni nem a beszéléssel, hanem olvasással tanul.  Akkor sem lesz Önből zárkózott ember, ha hosszú órákon át bezárva ül a könnyek fölött, éppen ellenkezőleg, fejleszti a komunikációs készségeit. Gazdagítja szókincsét, mondattani és nyelvtani ismereteit és elsajátítja a helyes nyelvhasználatot.  

Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint azok az emberek, akik  gyermek- és kamaszkorukban sokat olvastak, később a munkahelyükön nagyobb megbecsülésben részesültek és több lehetőségük van kitűnni. E tanulmány szerint egyik kiegészítő tevékenység, mint például a sport vagy a mozifilmek nézése sem volt olyan jelentős hatással a munkaköri sikerekre, mint éppen az olvasás.

Az olvasásnak  praktikus oldala is van.  Álmatlanság esetén is segíthet Önnek. Viszont óvatosnak kell lennie, mert egy érdekes könyvvel éppen az ellenkező hatást érheti el – éspedig azt, hogy álma elszáll s szünet nélkül olvas tovább. Ezért ha az irodalmat óhajtja felhasználni az elalváshoz, válasszon egy semleges könyvet.  

Végül egy jó tanács
Az ágyban csak egy éjjeli lámpa mellett olvasson, arra az esetre, ha elaludna a könyv felett. Kivilágított szobában rosszabb az  alvás minősége.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!