Tippek és tanácsok Serpenyők és fazekak: Alaptípusok az egyszerűbb főzés érdekében

Minden jó szakácsnak minőségi eszközökre, vagyis fazekakra és serpenyőkre van szüksége ahhoz, hogy a készített étel finomra sikerüljön. Az étel készítéséhez megfelelő edényeket az étel típusa szerint kell megválasztania, ami lényegesen megkönnyíti az elkészítés folyamatát. Van néhány ötletünk az Ön számára, hogy  milyen serpenyőket és fazekakat szerezzen be.

A minőség évekig kitart

A valóban minőségi fazekak és serpenyők a mindennapos használat mellett is évekig kibírják, ezért ne sajnálja rájuk a pénzt. Gondolja meg az olcsó konyhai eszközök vásárlását, mert néhány év múlva ezek már használhatatlanok lesznek.

Nélkülözhetetlen serpenyők és fazekak

Érdemes beruháznia néhány fajta serpenyőbe és fazékba, akkor is, ha csak alkalomszerűen, vagy akár naponta rendszeresen főz. Konyhájában biztosan lesz helye a következőknek:

  • 2 darab edény fedővel - egy literes, illetve másfél literes
  • egy darab 2 - 3 literes fazék,
  • egy darab ferde peremű serpenyő,
  • egy mélyebb serpenyő fedővel a szószok készítésére, vagy hús párolására.

A készlet egyes darabjait azonban az Ön által leggyakrabban készített ételeknek megfelelően válassza meg.

Serpenyőfajták:

Klasszikus serpenyők – univerzális mélyebb serpenyők,  ránott hús vagy szószok készítésére

WOK serpenyők – bogrács-alakú serpenyők, elsősorban az ázsiai ételek készítésére

Grill-, vagy steak serpenyők – bordázott felületű négyszögletes alakú serpenyők, ideálisak  steak, grilllezett zöldségek, sajtok készítésére

Palacsintás serpenyők – nagyon alacsony peremű, könnyű serpenyők. Ebben nemcsak palacsintát, de tarkedlit, krumplis lepényt és hasonlókat is készíthet.

Elektromos serpenyők – elsősorban olyan helyen veszi hasznát, ahol nincsenek ideális főzési feltételek, pl. hétvégi házakban. Mivel multifunkciós serpenyők, a kalácsoktól kezdve egészen a húsételekig szinte mindent el tud benne készíteni.


A serpenyők méretei

A leggyakrabban vásárolt serpenyő a 25- 30 cm átmérőjű, melyben 2-nél több személy részére lehet ételeket készíteni. Kényelmesen elfér benne négy szelet hús, vagy akár egy kisebb hal.

A kisebb 20 - 24 cm átmérőjű serpenyők azoknak felelnek meg, akik csak maguknak főznek. A kisebb méret előnye, hogy könnyebb vele dolgozni, mivel nem nehéz.

A legnagyobb serpenyők átmérője már 32 - 40 cm,  nehezek és akár az egész karácsonyi halat is kisütheti benne. Az ilyen serpenyőket általában a profi szakácsok vásárolják.

A serpenyők alakja

A konyhákon leggyakrabban az univerzális kerek serpenyőkkel talákozhatunk. Ezekben lehet rántott ételeket készíteni, de főzni is.

Vannak speciális alakú serpenyők, melyek alakja meghatározó egyes ételek elkészítésében. Például a halételek elkészítéséhez léteznek hosszúkás négyszög alakú serpenyők. A serpenyő alján rácsozat is van, mely szép lenyomatot hagy a halon. Ebben azonban nem lehet mártásokat készíteni.

Az elkülönített aljzatú serpenyőkben egyszerre többfajta ételt készíthet, pl. húst és zöldséget egyidejűleg.

Találkozott már kétoldalas serpenyővel? Ez egy hagyományos kerek serpenyő, mely két darab összekapcsolható serpenyőből áll. Omlettek készítéséhez kiváló.


A hőálló foganytú széleskörű használatot biztosít

Úgy tervezi, hogy a fazekakbban és serpenyőkben nemcsak főzni, rántott ételt készíteni, de sütni is szeretne? Ebben az esetben nézze meg az edény fogantyúját, hogy rozsdamentes és alumíniumból készült, valamint hőálló legyen. Léteznek olyan edényszettek is, melyekben levehető az edények fogantyúja és tetszés, illetve szükség szerint rákapcsolható a készlet más edényére, vagy serpenyőjére. Az ilyen edényekben nyugodtan beteheti a főtt tésztát még a sütőbe sülni.

Ugyanez érvényes fedők esetében is, ezek fogantyúja se legyen műanyagból, nehogy megolvadjon a sütőben.

A tapadásmentes felület időt és idegeskedést takarít meg

Kétségtelenül az egyik legjobb beruházás a tapadásmentes felületű edények és serpenyők vásárlása. Mosogatáskor is időt és energiát spórol. A tapadásmentes felületen kizárólag csak műanyag kanalakat, vagy kerekített fakanalakat használjon, hogy az edényt ne kaparja meg. Ennek köszönhetően növekszik az edény és serpenyő élettartama.

Tájékozódjon a piktogramok szerint

Az edények vásárlásakor figyelje az adott edény használatára vonatkozó szimbólumokat. Ezek leggyakrabban az edény alsó részén vannak feltüntetve.

Hogyan gondoskodjunk serpenyőinkról és fazekainkról

A serpenyőt mindig zsír nélkül melegítse, de ne hevítse túl, mert  megég és színes foltok keletkeznek rajta. Először elő kell melegíteni a tűzhelyen, majd tegye rá az olajat, vagy a vajat. Ugyanez a szabály érvényes a tapadásmentes felületű edények esetében is.

A rozsdamentes edényeket sose mossa durva felületű szivacsokkal, drótszivaccsal és tisztítószerekkel. Ezek megkaparják az edény felületét és gyorsan használhatatlanná válik.

Tönkremegy az edény aljának sima felülete, ha gyakran tesz sót az üres edénybe. Ezt az aljzaton levő apró lyukakon lehet észrevenni. A sót mindig akkor tegye az edénybe, amikor a víz forrni kezd benne.

forrás: kuchyne.bydleniprokazdeho.cz, gastrotip.cz, covybrat.cz, alza.cz, popasta.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása