Tippek és tanácsok Szilveszteri parti - a "házi készítésű" lesz mindenből a sztár

Szilveszter, ahogy mi szeretjük

Élvezzük ki a szilveszter minden percét pontosan úgy, ahogy mi szeretjük. Ne aggódjunk a megfelelő szállás, helyszín miatt, hiszen otthon is megrendezhetjük az évszázad házibuliját. Milyen előnyei vannak, ha otthon maradunk?

1. Azt esszük, amit főzünk

Nem minden szálloda ajánl az ízlésünknek megfelelő újévi menüt, és ha nem szeretnénk lemaradni a legfinomabb falatokról, akkor érdemes kapkodva begyűjteni mindent, amit enni akarunk. Otthon nem kell ezen aggódnunk, hiszen azt süthetünk-főzhetünk, amit csak megkívánunk a saját ízlésünk szerint, a vendégeink számának megfelelően.

2.   Pénzt spórolhatunk az ünnepi ruhánkon

Legszívesebben melegítőben, vagy pizsamában töltenénk a szilvesztert? Ezt is megtehetjük otthon! Nem szükséges drága szilveszteri ruhára költenünk a pénzt, és ha véletlenül leesszük magunkat a vacsora során vagy valaki leönt bennünket egy kis vörösborral, akkor is gyorsan átöltözhetünk.

3.   Időbeosztás, ahogy mi akarjuk

Kisgyermekeink miatt korábban kellene kezdeni a vacsorát a szokásosnál? Otthon ez nem akadály, és ha már éjfél előtt szeretnénk ágyba kerülni, az sem ciki a családunk társaságában.


Szilveszteri parti - a

Elfeledett újévi szokások

Azoknak, akiknek nem kell az év utolsó napján dolgozniuk, az újévi ünneplés már akár kora reggel is indulhat. Ugyanakkor az igazi búcsú az „óévtől” csak este kezdődik. Létezik azonban néhány érdekes szokás szilveszter napjához kapcsolódóan, amelyeket mára már a legtöbben elfelejtettek.

Miért ünnepeljük az új év érkezését?

Az újévet régen is ünnepelték, de nem mindenhol esett december 31-re ez az ünnep. Az ókori Görögországban az újév a téli napfordulón, Mezopotámiában pedig a tavaszi napéjegyenlőség alkalmával jött el, nálunk pedig a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja. Elnevezése onnan ered, hogy ezen a napon van Szent Szilveszter pápa ünnepe a katolikus egyházban.


A szilveszter egy hagyományokban, legendákban és hiedelmekben gazdag ünnep. Mindig nagy esemény volt az új év érkezése, különösen a falvakban és vidéki területeken őrzik a hozzá kapcsolódó hagyományokat, melyeknek legtöbbje a jövendöléssel és bőségvarázslással kapcsolatos. Melyek ezek?

  • Rendkívül népszerű a mindenféle zajkeltés, ami elűzi a gonoszt. Ilyen volt régen a dudálás, ostorozás, kolompolás, ma pedig a tűzijáték.
  • Ilyenkor esedékes a tél eltemetése is, amely során általában egy óévet jelképező bábut égetnek el.
  • Szintén népszerű magyar hagyomány a kántálás, mely során házról házra járva jókívánságokkal látják el egymást a családok.
  • Kedves hagyomány továbbá a gombócfőzés, ami a férjezetlen lányok jövőjét hivatott megmutatni.

Manapság az új év első napján a magyar családok összeülnek egy nagy közös ebédre, ahol általában malac és lencse a menü, ami megalapozza az egész éves jólétet a családunk számára.


Ha nem tudjuk még, hol töltenénk szívesen a szilveszt, de nem akarunk otthon maradni, utazzunk külföldre és élvezzük ki a különféle szokásokat. Ausztriában egy talizmánt illik adományozni ezen a napon, Spanyolországban sokan éjfélkor 12 darab szőlőt esznek, a Fülöp-szigeteken vízbe ugornak, Romániában pedig kísérteties jelmezekben táncolnak a gonosz szellemek elűzésére.

Szilveszteri babona

Magyarországon a babona szerint a malac szerencsét hoz nekünk az új évben és a lencse pedig a gazdagságot és bőséget jelképezi. Emellett a mondás szerint, aki édeset eszik ezen a napon, annak az egész éve édes lesz.

Mi az, ami nem hiányozhat a szilveszteri asztalról?

Újévi falatkák

Mikor készítenénk falatkákat, ha nem szilveszterkor? Gyorsan és olcsón elkészíthetők, rengeteg variációban.

1.    Húsgolyók

Az urakat biztos lenyűgözzük majd egy ilyen húsos menüvel és egy húsgolyós receptet mi is imádni fogunk, mert akár előre összegyúrhatjuk és lefagyaszthatjuk őket, ha nem akarunk az utolsó pillanatban kapkodni. A húsgolyókhoz felhasználhatjuk a megmaradt húsokat, és akár többféléből is készíthetjük ezt a finomságot.

2.    Krémek

Nem lesz szükségünk semmilyen extra tehetségre ahhoz, hogy elkészítsünk egy ínycsiklandó  kenőkrémet. Használjuk fel a megmaradt kenyeret, vágjuk karikákra, süssük át egy kicsit serpenyőben egy kevés olívaolajjal és kenjük meg valamivel. Készíthetünk kenőmájast , hummust, paradicsomos salsát hozzá.

3.    Sült zöldségek

Burgonya, zeller, édesburgonya, sárgarépa vagy karalábé… ezek a zöldségek mind bekerülhetnek az újévi menübe. Ha az egészséges táplálkozás fontos a számunkra, süssük meg őket sütőben szeletekre vágva, egy kis olívaolajjal és némi fűszerrel, vagy fogyasszuk nyersen. Készítsünk hozzá házi tartármártást vagy ketchupot. Ha valami eredetire vágyunk, készíthetünk egy finom avokádókrémet is mellé.

4.    Zöldséges, gyümölcsös, húsos nyársak

Ezek a falatkák olyan egyszerűek, hogy akár gyermekeink is elkészíthetik őket. Csak vegyünk néhány nyársat és bízzuk a képzetükre. Egy csokoládéba mártott gyümölcsnyárs például biztos, hogy elnyeri az egész család tetszését, amihez készíthetünk az ízlésünknek megfelelő házi csokoládékrémet. Akik szeretik az egzotikus ízeket, azok rajongani fognak a garnélarák-nyársért valamint a zöldséges-tofus nyársakért is. Ha szeretnénk szép megjelenésű, ízletes falatokat kínálni, használjunk friss fűszernövényeket. Megfelelő lehet a célra néhány szál kakukkfű, vagy bazsalikom is.

Levesek, főételek

Milyen levesek és főételek alkalmasak leginkább a szilveszteri vendégvárásra?


  • Süssünk házi tortillát akár barátainkkal közösen, különböző mártásokkal. Vágjuk a tortilla lapokat kisebb háromszögekre, süssük meg, majd tegyük őket egy nagy tálba és kezdődhet is a party!
  • Marokkóban az egyik kedvenc edény a tajine, amit egész évben használnak. Sajátossága, hogy ez egy nagy kerámiaedény és az étel se nem sül, se nem fő benne, csak hosszú ideig párolódik. Ezt követően a család minden tagja körbe ül és ebből a nagy edényből közösen esznek. Próbáljuk ki barátainkkal!
  • Egy másik nagyszerű étel, amit nagy adagban elkészíthetünk, a chilis bab, ráadásul akár vegetáriánus verziót is csinálhatunk belőle. Használjunk hozzá tofut vagy csicseriborsót. Tálalhatjuk tortillával, nachossal vagy házi péksüteményekkel.


Forrás: info.sk


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása