Baba Terhesség Szoptatási nehézségek

A szoptatás nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek sokszor látszik. Az anyaság során számos nő tapasztalja meg a fájdalmas és megharapott mellbimbókat, a kevés, vagy sok anyatejjel járó problémákat, vagy az anyatej megalvadását, a gyulladásokat és a tejcsatornák eldugulását. Milyen kockázatok állnak fenn szoptatáskor és hogyan kezeljük ezeket sikeresen? Ebben próbálunk segíteni!


A gyermek nem akar rákapni a mellre


A szoptatás kezdetén teljesen normális, hogy a babának gondot jelent rátapadni a mellre. Nagyon hatásos az ún. "test a testhez" technikája, amikor az anya meztelen hasára és mellére helyezi a pelenkában levő babát. A gyermeknek biztonságérzetet ad ez a közvetlen érintkezés, az anya testének melege és illata, ezért könnyebben ráharap a mellbimbóra. Szoptatáskor nagyon fontos az anya kényelmes testhelyzete és a gyermek fejének helyezkedése is. Az anya a tej jobb áramlását elősegítheti a mell enyhe masszírozásával is.

Nem megfelelő élelmiszerek a szoptatási időszakban: Hagyja ki a mentát és a hal-féléket!

Milyen élelmiszereket kell kerülnie a szoptatás ideje alatt? Van néhány ilyen, a mentával és a halakkal is vigyázzon

Tanulja meg a helyes szoptatási technikát:


 • A gyermek oldalfekvésben van és arca, teste, térdei az anya felé fordulnak.
 • A gyermek füle, vállai és csípője egy vonalban van.
 • Az anya nem a baba fejét, hanem a gyermek testét és vállait fogva húzza őt maga felé.
 • Az anya a gyermek fejét és arcát minimálisan érinti, hogy ne zavarja meg a gyermek szopóreflexét.
 • Az anya és a gyermek között ne legyen semmilyen akadály – a gyermek keze, pólyán levő csomó, stb.
 • A gyermek ajkát a mell takarja, orra éppenhogy csak érinti azt.
 • Mindig a gyermeket kell a mellhez emelni és nem fordítva.


A helytelen technika eredménye a megrepedezett és fájdalmas mellbimbók


A szoptatáskor alkalmazott helytelen technika, illetve a gyermek helytelen testhelyzete okozza ezeket a problémákat. Ellenkező esetben ugyanis a mellbimbó a gyermek szájának hátsó részébe kerül és így védve van az íny és a nyelv nyomásától. Próbálja meg testéhez közelebb helyezni a babát úgy, hogy szája és orra egyenesen a mell felé irányuljon. A szoptatás kezdetekor helyezze a gyermeket a kevésbé fájdalmas helyre, mert a szopás ebben a szakaszban a legerőteljesebb.


Mi segít a fájdalmas mellbimbón?
Szoptatás után a mellbimbót kenje be egy kevés anyatejjel. Baktériumellenes hatása miatt fertőtlenít és a mellbimbó nem szárad ki. Ha nem múlik el a fájdalom, mondja el orvosának, aki gyógyhatású kenőcsöt javasol.


A tejcsatornák elzáródása elkerülhető a tej leszívásával


A szülést követő néhény hétben melleit nehéznek és teltnek érzi majd. Ha ez az érzés tovább tart és ismétlődik, s a mell fájni kezd, lehetséges, hogy a tejcsatornák elzáródtak, mivel az anyatej ritkábban és elégtelenül távozik belőle. Ha a tejcsatorna elzáródott, fontos, hogy gyakrabban szoptassunk és ne hagyjuk ki az egyes szoptatásokat, s a gyermek ajkát a fájós helyre helyezzük a szoptatáskor.


Mi segíthet, ha elzáródtak a tejcsatornák?

Szoptatás után próbálja ki a hideg pakolásokat, szoptatás előtt pedig a meleg pakolásokat. A megkeményedett mell meglazításához segíthet a meleg zuhany is masszázzsal egybekötve. Amikor érzi, hogy mellei megteltek, ne felejtse el a tej leszívását. A tejet akkor is szívja le, ha a baba jóllakott és érzi, hogy még van elég teje.


Az első 12 hét újdonsült kismamaként


Nincs egyedül! Ötletek újdonsült anyukák segítésére és támogatására az első 12 hétben


Masztitisz: Az emlőgyulladás antibiotikum szedésével végződhet

A mellben az elzáródott csatornák miatt csomók keletkezhetnek, s ha ez nem lazul fel, nincs szétmasszírozva, vagy a tej nem jut ki belőle, begyulladhat. Az ilyen emlőgyulladás fájdalmas, lázzal jár és az anyának nőgyógyász szakorvos segítségére van szüksége. Ha emlőgyulladása van, pihennie kell, és csak saját magával, a babával és a szoptatással kellene törődnie. A háztartást és a többi gyerekről való gondoskodást bízza az apukára.

 

Mi segít emlőgyulladás esetén?

Nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények között ne hagyja abba a szoptatást és a tejet minél gyakrabban, a fájdalmas mellből is szívja le. Pihenjen sokat, még akkor is, ha ez lehetelennek tűnik. Az emlőgyulladást nem lehet lábon kikezelni. Szoptatások között alkalmazzon hideg borogatást, s erős fájdalom esetén használjon fájdalomcsillapítót. Az antibiotikum alkalmazásáról az orvos dönt.


Kandidózis: A mellbimbó gombás fertőzése fájdalmas


A gombás fertőzés gyakran fordul elő nedves és meleg környezetben, így az anya mellbimbóján vagy a gyermek szájában. A gomba a mellbimbó és a körülötte levő udvar viszketését, égetését, bepirosodását, fájdalmát okozza, sőt a bőr leválását és egyéb nehézségeket is. Ilyen problémák esetében keresse fel szakember segítségét.kandidózis megelőzése érdekében szükséges:

 • az anya és a gyermek kezének gyakori mosása,
 • a mell rendszeres mosása meleg vízben szoptatás előtt és után,
 • minden szoptatás után rendszeresen cserélni a mellbetéteket,
 • minden nap tiszta melltartót viselni,
 • minden mellel érintkező ruhaneműt forró vízben mosni,
 • a cumikat, üvegeket és tejleszívót kifőzni.

Szüksége van gyermekemnek cumira?

A kandidózist gyakran idézi elő a cumik helytelen tisztítása. Valóban szüksége van rá gyermekének?


A kevés tej csak látszólagos lehet


Sok anya a gyermek 6 hónapos kora előtt abbahagyja a szoptatást azt feltételezve, hogy anyateje már nem elég tápláló gyermeke számára, illetve gyermeke azért sír és azért nem hízik, mert kevés teje van. Ennek azonban az ellenkezője igaz. Ezt az érzést gyakran csak a kétségek és a lelki kimerültség okozzák.  

Ennek több oka lehet:

 • helytelen technika,
 • a kórházi utóetetés,
 • a gyermek növekedését érintő elégedetlenség,
 • a látszólagos telhetetlenség és számos egyéb ok.

Nincs ok pánikra és a szoptatás befejezésére akkor, ha a gyermek fejlődik és rendszeresen ürít. Próbálja lemérni a gyermek súlyát szoptatás előtt és után. Az anyukák meglepődve tapasztalják, hogy gyermekük valójában mennyit eszik.


Forrás: kojeni.cz, parents.com, zdravie.sk, breastfeedingbasics.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása