Egészséges életmód Relaxáció Tavaszi nagytakarítás egy nap alatt?

A tavaszi nagytakarítás mindenkire vár, de nem kell sokáig tartania. Elég tudnia, hogyan fogjon hozzá.

Az ünnepek és a családdal, barátokkal eltöltött hétvégék és téli bulik után eljött a tavasz – s vele az idő is, amikor ki kell takarítani a karácsonyi port, hogy újra csillogjon-villogjon a lakás. Ne féljen, nem kell minden hétvégét takarítással töltenie. A tavaszi nagytakarítást egy nap alatt is elvégezheti. Tudnia kell azonban,  hogy milyen eszközöket használjon és ugye azt is, hogy mit kellene valójában kitakarítania.  

A rendszeres heti takarítás abból áll, hogy letörli a port, kitisztítja a kádat és a toalettet, kiporszívóz, felmossa a padlót és rendet rak a szobákban és a konyhában. Mire kell számítani azonban a tavaszi nagytakarításnál? Nem kellene kihagynia elsősorban a következőket:

  • a hűtőszekrény felülvizsgálatát és fertőtlenítését,
  • a sütő és a mikrohullámú sütő alapos tisztítását,
  • a mosógép megtisztítását a vízkőtől,
  • az ablakmosást, a függönymosást és a redőnyök tisztítását,
  • a szőnyegek tisztítását,
  • az ágyak matracainak tisztítsát és az ágyneműcserét,
  • a szekrények takarítását és a téli ruházat elrakását.


Kedveli az ÖKO tisztítószereket? Készítse el őket házilag!

Házi ÖKO tisztítószerek

Mindez első látásra szinte lehetetlen feladatnak tűnik egy személy számára, de a tavaszi nagytakarítás is lehet egészen szórakoztató. Csupán a megfelelő tisztítószerekkel kell rá felkészülni, s persze vidám zenével – s menni fog, mint a karikacsapás!

Készüljön fel egy nappal előre

 

Amennyiben a takarítás napjára a szombatot jelölte ki, még pénteken gondolja át, mit szeretne takarítani. Ellenőrizze, van-e elegendő törlőkendője, szivacsa és tisztítószere a fürdőszoba és a WC takarítására, az ablakmosásra, megfelelő fertőtlenítőszerek, illetve mosószerek a függöny mosására. Azt is gondolja át, hogy mit fog enni, hogy már ne töltse az időt bevásárlással és hosszadalmas főzéssel.    


Egy kitűnő kései ebéd vagy vacsora receptje a tagliatelle aglio olio

Tavaszi nagytakarítás egy nap alatt?

Reggel kezdje rögtön a mosással


A mosás megkezdéséhez a legmegfelelőbb idő a reggel. A mosógép Ön helyett dolgozik, míg Ön – szintén dolgozik... Szedje össze a szennyest a lakásban, mindent, amit ki kell mosni: ágyneműt, függönyöket, párnákat, plédeket, törülközőket, konyharuhákat és ruházatot. Amíg megmossa az ablakokat és kitisztítja a matracot, minden ki lesz mosva. A mosás után ne feledje a mosógépet megtisztítani a vízkőtől– egy ilyen jó segítőtárs megérdemli!


Olvassa el az útmutatást, hogyan könnyíthető meg a vasalás

Egyszerűbb mosás és vasalás

Kezdje a fürdőszoba és a toalett takarításával


Sokan nem szívesen takarítják a fürdőszobát és a toalettet. Ha így van, jobb, ha ezzel kezdi és elsőként húzhatja ki a listáról. Kezdje a vízkőeltávolító tisztítószerekkel a toaletten és hagyja kifejteni hatásukat, amíg letörli a port a szekrényekről, megmossa a tükröt, kidobja a felesleges kozmetikumokat és mindent, aminek már lejárt a szavatossága. Sok időt és energiát takaríthat meg, ha a vízkőoldó tisztítószereket a felületeken hagyja hatni, így nem kell súrolnia sem, s látni fogja, hogy  „csoda történt“. A leoldódott koszt pedig csak egy nedves ronggyal kell letörölnie.


Nézze ötleteinket, hogyan lehet a fürdőszobát hatékonyan kitakarítani vegyszerek nélkül ecettel.

A fürdőszoba takarítása: Segít az ecet, szóda és a műanyag zacskó

A hálószobát még a délutáni szieszta előtt takarítsa ki


A fürdőszoba után következhet a hálószoba. Nem volna szerencsés, ha éppen fáradtan  takarítana, mert az ágyak még a lvásra csábítanák. A takarítást kezdje fentről, s haladjon lefelé. Mindenhol törölje lea port, tisztítsa meg a redőnyöket és mossa meg az ablakot. Az ágyneműnek már a  mosógépben, vagy a  szárítókötélen kellene lennie, így nekiláthat a matracok porszívózásának. A szekrényben levő sapkákat, vastag pulcsikat raktározza el a következő télre dobozokban, vagy vákuumzsákokban, helyezze el őket sötét és pormentes helyre.   

Ötlet: Szórjon a matracra szódabikarbónát. Neutralizálja a pH-t és semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ezalatt porszívózhat és feltörölheti a padlót, vagy egy másik szobában takaríthat. Néhány óra elteltével a szódát porszívózza fel, a matracot nem is kell megfordítania, szép friss és alvásra alkalmas lesz.   

A nappalit most takarítsa tüzetesebben, mint máskor


A portörlést itt is felülről kezdje. A bútort fényesítse ki, törölje le a növények leveleit, a tévéről és a táviránytókról törölje le az ujjlenyomatokat és alaposan szellőztessen ki. Az ülőgarnitúráról szedje le a párnákat, takarókat és alaposan porszívózza le róla a morzsákat, esetleg az  állatszőröket. A szőnyegek alapos tisztítására is szenteljen időt. Ha ez nem áll módjában, bízza szakemberre a szőnyegek tisztítását, aki ezt Ön helyett valóban alaposan meg is teszi.  

Ötlet: A fa bútorok tisztítására használjon törlőkendőre csepegtetett kókuszolajat. A faburkolatot gyönyörűen kifényesíti, illatosítja és olcsóbb is, mint a fafelületekre gyártott speciális tisztítószer.   


Ezek az ötletek segítenek Önnek és megkönnyítik munkáját a  takarításkor

Játék lesz a takarítás, ha ügyes rendszert alkalmaz!

A konyhában takarítson kompromisszumok nélkül


A konyhát hagyja a végére. Kezdje a polcok és ajtók letörlésével. Talán meglepődik majd, mennyi odaszáradt zsírfoltot és koszt talál rajta. Ha jut rá ideje, nézze át a szekrényekben levő élelmiszereket is és ami régi, dobja ki. Ugyanígy ellenőrizze a hűtő és a fagyasztó tartalmát is. A hűtőből mindent vegyen ki és a belsejét törölje át mosogatószeres nedves ronggyal . Ne használjon erre a célra erős fertőtlentő szereket, melyek később használhatatlanná tehetik az élelmiszereket. Jó szolgálatot tesznek a nedvesített törlőkendők is.

 

Ötlet: A hűtőben levő kellemetlen szagot semlegesíti a kávé, rizs, de az újságpapír is.  

 

A főzőfelületet is alaposan tisztítsa meg és a páraelszívóról se feledkezzen meg, melyet egyébként rendszeresen kellene tisztítania a lerakódásoktól és a zsírtól. A sütőt és a mikrohullámú sütőt is tisztítsa meg. Erre tökéletesen megfelel a víz és a szóda. Öntse ezeket egy tálba, melegítse 2 percig s ezután 5 percig hagyja a tisztítandó felületen, majd nedves ronggyal törölje le a szennyeződést. Végül törölje fel a padlót.  


A takarítás végén mossa fel a padlót, mely a következő útmutatás szerint gyorsan és foltmentesen fog menni.

Padlóburkolatok tisztítása gyorsan és foltmentesen

A nap végén szerezzen örömet magának


Amikor már minden ragyog, itt az idő, hogy Önnek is kellemes percei legyenek. Vegye elő a szekrényből a tavaszi dekorációt, a vázába tegyen friss virágokat és helyezze kényelembe magát. Élvezze tiszta, újjászületett otthonát és egyen valami finomat is - megérdemli!


Nincs kedve takarítani? Nézze csak, mennyi kalóriát égethet  el takarítás közben!

Takarítással fogyni: Mennyi kalóriát használ el?

Forrás: rd.com, housebeautiful.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása