Tippek és tanácsok Tejtermékek fajtái

A tejek és tejtermékek kínálata rendkívül széles, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan készül a joghurt, a túró vagy a pasztőrözött tej.


A tejben és a tejtermékekben kalcium, kálium, foszfor, A-, D- és B12-vitaminok vannak, melyekre szervezetünknek szüksége van. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak a magas vérnyomás optimalizálásához, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A savanyú tejtermékek fogyasztása jótékonyan hat a bélrendszer működésére. Szervezetünkben a tejfehérjékben lévő esszenciális aminosavak sokkal jobban képesek felszívódni, mint a szója-, mandula- vagy rizsfehérjékben lévők.

A Tescóban a tejek és tejtermékek széles kínálatából azok is választhatnak, akik laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenvednek.


A tej

A tehéntejen kívül kecsketej és juhtej is kapható. A kecsketejnek jellegzetes mellékíze van, a juhtej édesebb és könnyebben emészthető.

A laktózmentes tej laktáz enzim hozzáadásával készül, mely az összetett cukrot egyszerű cukorra bontja le.

A pasztőrözött tej előállításakor a tejet 15 másodperc alatt melegítik fel legalább 71,7°C-ra (a magas hőmérsékleten pasztőrözött tejet 85°C-ra melegítik). Az ilyen tej egészségügyi szempontból biztonságos és egyidejűleg megőrzi eredeti tulajdonságát és összetételét. Ajánlott tárolási hőmérséklete 8°C.

Az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tej (UHT) úgy készül, hogy a tejet 135-150°C-ra melegítik 2-8 másodperc alatt. Ez a folyamat biztosítja azt, hogy a tej 5 hónapig max. 24°C tárolási hőmérsékleten eltartható, miközben megőrzi fehérje- és vitamintartalmát.

termosterilizáció során a tejet vagy tejtermékeket 100°C feletti hőmérsékletre melegítik, ami elpusztítja a mikroorganizmusokat és a termék hosszabb ideig tárolható.

A teljes tej legkevesebb 3,5% zsírt, a félig fölözött, ún. "feles" tej 1,5-1,8 % és a sovány vagy fölözött tej maximálisan 0,5% zsírt tartalmaz. A sovány tej ásványianyag-és vitamintartalma megegyezik a teljes tej és a félig fölözött tej tulajdonságaival, de a fontos antioxidánsoknak csupán töredékét tartalmazza.


A joghurt

Készítésekor a tejbe joghurtkultúrát oltanak, mely a tejcukrot tejsavvá alakítja át. A görög joghurt sűrűbb, mint társai, mivel a tejsavót eltávolítják belőle. Több fehérjét és zsírt, de kevesebb szénhidrátot és kalciumot tartalmaz.

Lime-os mini sajttorták üvegben

Mini sajttorta üvegben

A kefir

A tej erjesztésével, savanyításával és "kefirszemcsék" felhasználásával készül.


Az író

A vaj gyártása során keletkezik. Nagyon kevés kalóriát, viszont sok kalciumot tartalmaz.

Gyümölcsös túrótorta

A tejföl

A tejfölt a langyos tejben lévő zsírok kiválasztásával nyerik.


sajt és a túró

A sajtokat a kicsapódott tejfehérje és a savó szétválasztásával gyártják. A kicsapódás során savanyú sajt – túró – keletkezik, oltóanyag hozzáadásával pedig az ún. édes sajtokat gyártják.

Az ömlesztett sajtok többféle természetes sajt felolvasztásával, emulgeálószerek és ízesítők hozzáadásával készülnek.


A savó

A savósajtok és a túró gyártása során keletkezik, ez alapján lehet édes vagy savanyú. Különálló italként, savósajt, savóvaj gyártására, illetve a szépségápolásban is felhasználják.

Tejtermékek fajtái

Kenyérben sült fondü

Juhtúró

A sok kalciumot tartalmazó terméknek legkevesebb 50% juhsajtot kell tartalmaznia. A nyári juhtúró a juhok legeltetési időszakában, míg a téli juhtúró az elraktározott juhsajtból készül.  

 

Szlovák juhtúrós sztrapacska

Szlovák juhtúrós sztrapacska

Forrás: wikipedia, midwestdairy, kekule.science.upjs.sk, mlieko.sk


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása