Tippek és tanácsok TESZT: Ön többet tud a sörről, mint csupán azt, hogy hogyan isszuk?

Nem az a sörivó, aki fel tud nyitni egy üveg sört, hanem az, aki többet tud róla, mint a többiek. Ön is közéjük tartozik? Vágjunk bele!


1.  A sörrel kapcsolatban is eluralkodhat rajtunk egyfajta fóbia. Szaknyelven cenosillicafóbiának nevezik, a jelentése pedig a következő:

A) Az alkoholtartalmú italok árának emelkedésétől való félelem. Elsősorban az alkoholistákat sújtja – minél közelebb vannak egy bolthoz, annál nagyobb pánik uralkodik el rajtuk.

B) Az üres pohártól való félelem. Egyebek között szájszárazságban és remegésben nyilvánul meg.

C) A kedvenc ital ízének változásától való félelem. A fóbiában szenvedők ezért hatalmas készleteket halmoznak fel a kedvenc italukból.


2. A sörimádók világbajnokságon mérkőzhetnek meg egy aranyló nedűvel teli hordóért, amelynek súlya a 277 yard (253,5 méter) hosszú pályán átcipelt teher súlyának felel meg. Az győz, aki a leggyorsabban:

A) 17 évnél idősebb és 49 kilónál nehezebb nőt cipel át

B) Saját választása szerinti malacot cipel át a hátához kötözve egy gyerekhordozóban

C) A fején egy ananászokkal teli kosarat cipel át, miközben az ananászok mennyiségét mindenki saját maga választja ki


3. A világ sörhatalmának Belgiumot tekinthetjük. Éppen itt található a világ legtöbb sörmárkája. Összesen:

A) 400

B) 377

C) 282


4. A világ harmadik legnépszerűbb itala a víz és a tea után saját nemzetközi napot is érdemel. A sör napját minden évben ezen a napon ünnepeljük:

A) Június első szombatján

B) Augusztus első péntekén

C) Az első októberi hétvégén


5.A világ legerősebb sörét Kígyóméregnek (Snake venom) nevezik. Számos pálinkánál is erősebb. Ön tudja, hány százalék alkoholt tartalmaz?

A) 67,5

B) 77,7

C) 80,1


6. A sört nemcsak az emberek kedvelik. A kertben szívesen felöntenek a garatra:

A) a vakondok is

B) a csigák is

C) a földigiliszták is


7. A Wat Pa Maha Chedi Kaew templom abban egyedülálló, hogy az építéséhez mintegy 1,5 millió sörösüveget használtak fel. Függetlenül attól, hogy ökológiai alkotásként vagy a sörnek való tisztelgés jeléül fogjuk-e fel, ha látni szeretnénk, a következő országba kell utaznunk:

A) Kínába

B) Thaiföldre

C) Malajziába


8. A középkorban a sörivás biztonságosabb volt a víz ivásánál. Az átfőzött, alkoholtartalmú ital higiénikusabb volt, mint a mikroorganizmusokkal teli víz. Sőt a sört kereszteléshez is használták. Az újszülötteket sörben fürdették:

A) Belgiumban

B) Németországban

C) Norvégiában


9. A nálunk is elérhető sörfürdők, ahol söradalékokat tartalmazó pezsgőfürdőben ülve relaxálhatunk, jótékony hatással vannak az egészségre. Vagy szeretne úszni egyet a sörben? Ez is lehetséges! Pakolja be a fürdőruháját, és induljon el:

A) Ausztriába

B) Németországba

C) Belgiumba

10. Az ókori Egyiptomban a sör két okból volt népszerű. Iható volt, és jókedvre derített, de a másik ok sem volt kevésbé fontos. Mi volt az?

A) Az egyiptomiak a sört olajjal keverték és masszázsokhoz használták.

B) A sör fizetőeszközként szolgált a piramisokat építő munkások számára. A mai ebédjegyekhez hasonló utalványok formájában kapták.

C) Az egyiptomi nők oda voltak a sörért, de mivel nagyon ritka volt, az a férfi, aki sört hozott egy egyiptomi nőnek, garantáltan elnyerte a nő szimpátiáját.


11. A sört gabonából – leggyakrabban árpából, búzából, de akár kukoricából vagy rizsből is – és komlóból készítik. Viszont az afrikaiak is szívesen innák, az afrikai éghajlat azonban nem kedvez ezeknek a terményeknek. Ezért ők a sört a következőből főzik:

A) kaktuszból

B)édesburgonyából

C) banánból


12. Kihörpinteni a világ legnagyobb söröspoharát egy ember számára lehetetlen küldetés. Vagyis akkor, ha nem szeretné a sört több mint egy évig naponta inni. És akkor is állandóan másnapos lenne. Ön tudja, hány liter sör volt a világ legnagyobb sörös poharában?

A) 2082

B) 2223

C) 2084

Helyes válaszok

 1. B – A cenosillicafóbia az üres poharaktól való félelmet jelenti.
 2. A – A verseny neve Wife Carrying (feleségcipelés), és Finnországból származik, ahol 1992-ben rendezték meg először. A versenyzők 17 évnél idősebb és 49 kilónál nehezebb nőt cipelnek a hátukon. Az útvonal két száraz és két vizes szakaszból áll egy méter mély vízzel. A verseny nagy népszerűségnek örvend már az Egyesült Királyságban, Amerikában és Ausztráliában is.
 3. C – A belgák több mint négyszáz sörmárkát ismernek.
 4. C – A nemzetközi sörnapot minden év augusztus első péntekén ünnepeljük.
 5. A – A világ legerősebb sörének alkoholtartalma 67,5%
 6.  B– A csigák nem tudnak ellenállni a sör illatának, amit a kertészek csapdaként használnak ki. Egy mélyebb edénybe sört öntenek, amelybe a részeg csigák belefúlnak.
 7. B – A Wat Pa Maha Chedi Kaew buddhista templomot, más néven a Millió Palack-templomát Thaiföldön, Sisaket tartomány Khun Han kerületében két évig építették.
 8. C – Sörrel a norvég újszülötteket keresztelték a 13. században.
 9. A – A világ egyetlen sörrel töltött medencéje a Schloss Starkenberg sörfőzdében, az ausztriai Tarrenz településen található. A medencében 12 ezer liter víz van összekeverve 300 liter sörrel. Egyszerre legfeljebb négyen úszhatnak benne.
 10.  B – A sör az ókori Egyiptomban fizetőeszközként szolgált. A munkások naponta háromszor utalvány formájában kapták. A sört a felnőttek és a gyerekek is itták, és főként a nők főzték.
 11.  C – Az afrikaiak a sört banánból főzik köles-, cirok- vagy kukoricaliszt hozzáadásával.
 12.  A – A világ legnagyobb söröspohara 2,23 méter magas volt, és a nagy-britanniai Halifaxban 2014-ben egy tömlő segítségével 2082 liter sört csapoltak belé.

Források: factslides.com, wikipedia, wife-carrying.org, atlasobscura.com, guinnesworldrecords.org, starkenberger.at

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!