Baba Terhesség Tornagyakorlatok szétnyílt hasizomra

A szülést követően az anyukák csaknem kétharmadánál alakul ki a rektusz diasztázis, vagyis a jobb- és baloldali egyenes hasizmok eltávolodása, szétnyílása. A diasztázis kialakulásának kockázata magasabb a többször szülő nőknél és az idősebb várandós nőknél. A probléma orvoslása hosszú időt igényel, de egy kis erőfeszítéssel biztonságosan rehabilitálható, így a pocak újra visszanyerheti eredeti alakját. Nézzük, melyek a szétnyílt hasizom tünetei, milyen szövődményekkel jár, és hogyan szabadulhat meg tőle mindörökre, hatékony tornagyakorlatok segítségével!

A szülés utáni fogyás titka a lassú folyamatban rejlik.

Ez is érdekelheti: A szülés utáni fogyás titka a türelemben rejlik

Mi a rektusz diasztázis és hogyan alakul ki?

A hasizmoknak a szülés után nagyjából 6-8 héten belül vissza kellene állniuk eredeti állapotukba. Akkor kell odafigyelni, ha ez nem következik be. A hasizmok szétválásakor ugyanis a középvonalban elhelyezkedő jobb- és baloldali egyenes hasizmok a belső nyomás hatására eltávolodnak egymástól és szétválnak. A két hasizom közötti távolság akkora lehet, hogy szabad szemmel is látható.

Ez az állapot egyetlen nő önbizalmát sem növeli a szülés után, nem beszélve arról, hogy súlyosabb esetekben sérv és egyéb szövődmények is kialakulhatnak.


Végezzen önvizsgálatot!

Nem szükséges orvoshoz mennie a rektusz diasztázis kivizsgálása miatt, egy egyszerű teszt segítségével otthon is megállapíthatja, hogy érintett-e a problémában:

  • Feküdjön a hátára, térdeit enyhén hajlítsa be, talpait tartsa a talajon.
  • Emelje meg a fejét, mintha hasizom-erősítő gyakorlatokat végezne és feszítse meg a hasát.
  • Hüvelyk- és mutatóujjával mérje meg a hasizmok közötti távolságot: egy ujjnyinál kisebb távolság normális, ennél nagyobb távolság már szétnyílt hasimzokról árulkodik.


A szétnyílt hasizom kezelése

A diasztázis kezelésére két módszer létezik. A drasztikusabb és gyorsabb megoldás a műtét, mely egy további, tervezett terhesség esetében nem javasolt. Mivel ez a műtét nagy fájdalommal jár, sok nő a másik lehetőséget választja – ez pedig nem más, mint a rendszeresen végzett, megfelelő torna.


Tornagyakorlatok a rektusz diasztázis regenerálására

A diasztázis még nem katasztrófa, s amennyiben nem súlyos, otthon is elbánhat vele. A célirányos gyakorlatok mellett sokat segít, ha egész nap folyamán odafigyel az egyenes testtartásra.

  1. Feküdjön a hátára, térdeit hajlítsa be, kezeit tegye a combjára és rövidebb szakaszokban enyhén gyakoroljon nyomást a combjaira.
  2. Ugyanebben a testhelyzetben helyezze maga mellé a kezeit, majd jobb és bal lábát behajlítva felváltva emelgesse. Ügyeljen arra, hogy lábait ne emelje egyszerre és ne terhelje ezzel az egyenes hasizmot.
  3. Forduljon oldalra, alsó lábát derékszögben hajlítsa be, felső lábát nyújtsa ki. Könyökével támaszkodjon meg a talajon, másik kezét tegye oldalra. Csípőjét emelje fel és néhány másodpercig tartsa ezt a testhelyzetet. Ugyanezt a gyakorlatot a másik oldalára fordulva is végezze el.
  4. Ugyanebben a testhelyzetben az eddig oldalt lévő,  felső kezét nyújtsa ki, és nyújtózkodjon nyújtott karral a plafon irányába. Ugyanezt a gyakorlatot a másik oldalára fordulva is végezze el.
  5. Álljon négykézláb, jobb lábát kinyújtva emelje fel a padlóval párhuzamosan, majd hajlítsa be és húzza a jobb könyök irányába. Törzsét mindvégig tartsa feszesen, ne domborítson és ne homorítson. Váltott lábakkal ismételje a gyakorlatsort.
  6. A következő lépésben a lábhajlítás mellé hozzáteheti az ellentétes kéz hajlítását is. A gyakorlatot néhányszor ismételje meg.


Javasoljuk, hogy keressen egy edzőt, aki megtanítja a gyakorlatok helyes elvégzését, illetve további, testre szabott feladatokat tud ajánlani Önnek.


Forrás: www.wellnessmama.com, www.webmd.com, www.babycenter.com, www.babyweb.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása