Egészséges életmód Relaxáció Utazás autó nélkül – mit tegyünk?

A saját autóval és tömegközlekedési eszközökkel történő utazás között legnagyobb különbség a tervezés. Mivel sem a vonat, sem a busz nem jön hívásra, már utazás előtt előre tisztában kell lennünk a járatok dátumával és időpontjával. Kényelmes a ház előtt, a saját kocsink autóülésébe beleülni, az autó csomagtartóját teletömni, és elindulni az útra. Az autós utazás az egyik oldalon a szabadság és a függetlenség érzését adja, de a másik oldalon korlátozza a perspektívákat. Blokkolja a közvetlen kontaktust a valósággal, interakciót az emberekkel, így bizonyos értelemben távolabb maradunk a világtól.

Sokkal érdekesebb kipróbálni valami mást, például a tömegközlekedést. Induljon olyan nyaralásra, amely során sok közös, különleges és felejthetetlen élményben lesz része!

Hosszabb utazásokhoz általában öt alternatív közlekedési módot vehetünk igénybe: autóbusz, vonat, repülőgép, hajó és ne feledkezzük meg az autóstoppolásról vagy BlaBlaCar-ról sem.

Utazás sok keréken

Nézzük át a szárazföldi közlekedési eszközöket! Első előnyök? Tökéletesre visszük a poggyászok kompakt összecsomagolását. El sem hiszi, hogy mi minden beleférhet egy sima hátizsákba! A poggyászok minimalizálásának szükségessége az elején fájdalmas lehet és kivitelezhetetlennek tűnhet, de az utazás során megkönnyebbül majd, mivel a tudat, hogy egy gesztus, egy kézmozdulat elegendő ahhoz, hogy minden csomagja magánál van, szabadságérzettel ajándékoz meg. Az autóbusz a közlekedés legelterjedtebb formája – nem csak országok vagy városok közötti utazáshoz vehető igénybe, de városnézéshez is kiváló eszköz. Attól függően, hogy milyen közlekedési eszközt választott, szükségessé válhat egy töltőeszköz beszerzése (fényképezőgéphez, telefonhoz), az autóbuszon is kellemes meglepetés érhet minket egy elektromos konnektor láttán. Várható, hogy WC is van a buszon és frissítőt is kínálnak. Ha gyermekkel utazik, ne feledkezzen arról, hogy arra a pár (tíz) órára megfelelő szórakoztatást is kell neki biztosítani – jól jöhet egy kicsi rajzolókészlet vagy puzzle! Végül gondoljon a menetjegy árára, és vesse össze az autós utazás költségeivel. Ráadásul bizonyára új emlékekkel is gazdagszik azokról a helyekről, melyek pályaudvarait meglátogatja –, sőt talán a többi utazótól hallott történetekkel is. Megérte?

Vasúton utazás egy kicsit szélesebb lehetőségeket kínál. Választhatunk akár hálókocsit is. Ebben az esetben azonban magasabb költségekkel kell számolnunk, de ha kisgyermekkel utazunk, a nagyobb utazási komfort megfizethetetlen. Ha szerencsénk lesz, sikerül valamivel olcsóbb kétágyas kupét is lefoglalunk, utazótársak nélkül. Tömegközlekedésnél különböző kedvezmények is igénybe vehetők. Sajnos késés is előfordulhat, azonban ebben az esetben akár részletes, akár teljes menetjegy árat is visszakérhetünk kompenzációként. Ha bármilyen kételye vagy kérdése merülne fel, segítetnek a gyakran feltett kérdések a szállító weboldalán vagy infóvonalán.

Mire ügyeljünk a pályaudvarokon?

Először is ne rémüljünk meg az általános forgatagtól és az induló vonatokra vonatkozó hangosbemondóktól. Ugyanakkor be kell tartani néhány szabályt. Vigyázzunk a poggyászainkra, és nyugodtan keressük meg a menetrendet és utas információt. Jelenleg minden pénztárban adnak ilyen információt, de igénybe vehetők a legújabb technológiák is (nagyobb pályaudvarokon) – jegy automaták, illetve saját okos telefonunk.  Ne feledjük, hogy a pályaudvar olyan, mint egy színház – inkább korábban kell érkezni, és egy kicsit várakozni, mint később jönni! Az éppen távozó „vonatunk” vagy „autóbuszunk“ látványa sok felemás érzést ébreszthet bennünk: kezdve idegességgel, egészen a dührohamig, ám egy kaland kezdete is lehet egyben…

Mit tegyünk, ha megérkeztünk?

Mivel nem a volán mögött ülünk, nem kell stresszelnünk a helyi közlekedési szabályok miatt. Ha éppen parkban vagy városközpontban vagyunk, vegyük igénybe a legolcsóbb közlekedési eszközt – a saját lábunkat! Számos nagyvárosban (pl. Krakkóban) könnyedén kölcsönözhetünk egy kerékpárt. Most már olyan helyekre is eljuthatunk, ahová autóval nem lehetne, illetve ahol nincs parkolóhely. Nem veszítünk időt azzal, hogy szabad parkolóhelyet keresve körözzünk hosszú ideig.  

Ennek ellenére fontos előre tájékozódni a helyi tömegközlekedésről, ha pedig hosszabb távolságra is szeretnénk utazni, próbáljunk egész napos vagy heti menetjegyeket beszerezni.

Még egy dologról ne feledkezzük meg - készüljünk fel a változó időjárási viszonyokra. Tekintettel arra, hogy nem áll rendelkezésünkre gépkocsi, ahol szükség esetén elbújhatnánk, tájékozódjunk a várható időjárásról és ennek megfelelően készüljünk fel, a kirándulásokat pedig úgy tervezzük meg, hogy a természet közepén ne ázzuk bőrig.

Végezetül pedig a legfontosabb teendő – vásároljunk hagyományos térképet! A térkép biztonságot ad, függetlenül a Wi-Fi eléréstől, illetve az internetes kapcsolattól az okos telefonunkban. A térkép mindenkor megbízható, és sokszor pontosabb és bővebb információkkal szolgál, mint a GPS.

Források: independent.co.uk, szczesliva.pl, tripadvisor.co.uk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!