Tippek és tanácsok Valójában mennyire tesz rosszat a cukor gyermekeinkek?

Létezik egyáltalán egészséges cukor? Ha igen, fogyaszthatják-e a gyerekek is, vagy inkább ezek a termékek is csak felnőtteknek ajánlottak? Valóban olyan veszélyesek, mint mondják?

Egy életérzés 

A különböző cukrok és édességek a gyermekkorunk meghatározó részét képezték. Igazság szerint évtizedekkel ezelőtt az otthon készített, egészségesnek vélt nyalánkságok — torták, sütemények és kekszek — hódítottak leginkább. Az ipari forradalom azonban szinte végtelen számú új lehetőséget nyitott a nassolni vágyók számára. Napjainkban gyakori, hogy gyermekeink saját zsebpénzüket felhasználva csábulnak el különböző finomságokra az iskola büféjében vagy a folyosón fellelhető üdítő- és édességautomatában. Legyünk őszinték... Ezek a gépek általában nem a legegészségesebb menüt kínálják. Vajon lehetséges egyáltalán, hogy valahogy arra ösztönözzük gyermekeinket, hogy forduljanak a mesterséges színezékek, ízfokozók és fehér cukor helyett az egészségesebb házi készítésű finomságok felé, amikor ennyi csábító csoki és chips veszi őket körül?

Hogyan csináljuk? Legyünk inspiráló, jó vezetők!

A példamutatás a legőszintébb és legegyszerűbb módja a gyermekeink pozitív befolyásolásának. Süssünk és főzzünk otthon egészséges alapanyagokból, természetes édesítőszereket felhasználva, amilyen gyakran csak módunkban áll, lehetőleg gyermekünk jelenlétében, akár a segítségükkel, ha van hozzá kedvük. Az alapanyagok beszerzésekor is érdemes magunkkal vinnünk csemeténket, olvassuk el együtt az egyes termékek címkéit, ösztönözzük őket a tudatos vásárlásra és mutassuk meg nekik, hogyan készíthetünk el a boltihoz hasonló finomságokat otthon. Magyarázzuk el nekik a cukrok és mesterséges édesítőszerek addiktív, az egészségükre gyakorolt káros hatásait és azt, hogyan rongálja fogaikat és mennyire negatívan hat az idegrendszerükre és energiájukra.


A természetes édesítőszerek kiváló megoldást jelenthetnek a cukor helyettesítésére. Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy a klasszikus fehér cukor mellett léteznek olyan más alternatívák, mint a méz, vagy a gyümölcscukor, illetve az ízfokozókkal teli üdítőitalok helyett érdemes a természetes gyümölcsleveket is kipróbálniuk, mivel ezek is kellően édesek és ízesek tudnak lenni. Tanítsuk meg nekik, hogy ezek az alternatívák nemcsak kevésbé egészségtelenek, de biztosítják a szervezetük számára a megfelelő vitaminbevitelt és energiát a játékhoz, tanuláshoz.


Vegyünk nekik olyan játékosan oktató könyveket, amelyek ezekre a területekre koncentrálnak. A gyerekek szeretik a dalocskákat és történeteket, ezért érdemes néhány figyelemfelkeltő könyvet beszereznünk a gyümölcsökről, zöldségekről.


Csomagoljon egészséges tízórait és ebédet az iskolába

Mekkora cukormennyiség megengedhető?

A tudományos kutatások szerint a 2 év alatti gyerekeknek egyáltalán nem lenne szabad semennyi cukrot sem fogyasztaniuk. A 2-18 év közötti gyerekeknek és tinédzsereknek maximum napi 6 teáskanálnyi cukor lenne a megengedhető mennyiség. Cukortartalom szempontjából a legrosszabbak a cukorkák, kekszek, torták és az édesített üdítőitalok. Érdemes megtanítani gyermekünknek, hogy tegyen különbséget az édesített italok és friss gyümölcslevek között. Ha megadjuk neki a választás lehetőségét és időben megkóstoltatjuk vele mindkét opciót, bizonyára a friss gyümölcsleveket fogjak preferálni a természetes, friss és édes ízük miatt.

Hallgassunk az orvosok intő szavára

A korai rendszeres cukorfogyasztás könnyen a cukortól való függéshez és a gyermek elhízásához, vérnyomásproblémáihoz és 2. típusú diabéteszhez vezethet. Ennél is nagyobb probléma, hogy azok a gyerekek, akik nagy mennyiségű mesterséges cukrot fogyasztanak, nem nyitottak az olyan egyéb cukorhelyettesítő alternatívákra, mint a gyümölcsök vagy egyéb növényi eredetű cukrok, természetes édesítőszerekkel ízesített müzlik vagy pékáruk.


A mai gyerekek cukortól való függése egyre riasztóbb, ugyanakkor az édességektől való radikális eltiltásuk sem feltétlenül lesz célravezető hosszú távon. Ajánljunk nekik gondosan megválogatott finomságokat, de csak alkalomszerűen. Ha kitartóak vagyunk, egy idő után meg fog változni az ízlésük és elkezdik majd az alacsonyabb cukortartalmú élelmiszereket és italokat preferálni.

A problémák megoldója: az éhség

Hogyan csináljuk? Kínáljunk fel egészséges ételeket minden alkalommal, amikor éhesek. Meg fognak enni szinte bármit, ha kellően éhes a kis pocakjuk éppen. Az idő múlásával az egészségesebb ételek fogyasztása a napi rutinjuk részévé válik majd és szép lassan, kis lépésekben lecserélődhet az összes egészségtelen élelmiszer az étkezéseik alkalmával. Érdemes jól az eszünkbe vésni, hogy az egészséges édességek nemcsak a természetes cukrokat foglalják magukba, hanem az ízletes gyümölcsöket is.

Tippek és trükkök

Valójában mennyire tesz rosszat a cukor gyermekeinkek?

Csokoládés granola házilag


A gyerekek élvezettel fogyasztják a különböző sült müzliket (granolákat) csokoládéval és szárított gyümölcsökkel. Sajnos ezek általában rengeteg tartósítószert, mesterséges édesítőszert és kiemelkedően sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Süssünk hát inkább otthon házi készítésű csokoládés granolát akár gyermekünket is bevonva az izgalmas folyamatba, így nem kell aggódnunk, ha csemeténk minden nap ragaszkodik a jól bevált reggeli granolájához.


Mutassuk meg gyermekünknek, hogy nem muszáj mindig egysíkúan nugátkrémes (Nutellás) kenyeret enniük, néhány friss gyümölccsel is fel lehet dobni a reggelinket. A roppanós, gyümölcsös finomság az egész család számára üdítő lesz majd. Egyébként a gyümölcsök kiváló megoldást jelenthetnek a természetes édesítéshez is.


Egy másik kiváló reggeli ötlet lehet a csicseriborsós-zabpelyhes keksz. Ez az ínycsiklandó finomság igen egyszerűen elkészíthető, csak zabpelyhet, csicseriborsót, sütőport, kókuszolajat és szezámmagot tartalmaz, ráadásul ízletes, és nem tartalmaz mesterséges édesítőszereket és hozzáadott cukrot.


Van otthon egy kis megmaradt szilvánk, málnánk, áfonyánk? Van néhány ötletünk, hogyan lehetne hasznosítani őket! A gyerekek többsége szeret a konyhában segédkezni, adjunk nekik bátran egyszerűbb feladatokat, ahol könnyen lehet sikerélményük. Készíthetünk például közösen házi lekvárt, amelyhez mi szabhatjuk meg, hogy mennyi és milyen cukrot adunk a befőzéskor. Így nem lesz szükség a bolti lekvár címkéjének tanulmányozására. Annak érdekében, hogy rávegyük gyermekünket az egészségesebb étkezésre, szükségünk lesz egy csipetnyi közös szórakozásra és egy nagy maréknyi játékos edukációra is. Ez hát az egészséges életmódra való nevelés receptje.


Forrás: health.org


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása