Tippek és tanácsok Vermikomposzt: mi köze a földigilisztának a hulladékhoz?

A giliszták képesek a konyhai hulladékból olyan trágyát készíteni, mely csaknem negyedével növeli a hozamot, serkenti a növények csírázását és növekedését, és négyszer gyorsabban „készül el“ mint a hagyományos komposzt. Vermikomposztálással akár 30 %-kal is csökkenthető a konyhai hulladék mennyisége. Mindehhez elég egy megfelelő edény, néhány száz giliszta és hetente pár perc az etetéshez és a komposzt kiszedéséhez. Ráadásul a vermikomposztálás a lakásokban és kiskertekben is végezhető. Nem büdösít, nincs láb alatt, nem is tudni róla.

Mi a különbség a komposzt  és a vermikomposzt között?  

A komposztálás a növényi részek természetes lebomlása a talajban levő mikroorganizmusok és élő szervezetek segítségével. A bomlási folyamat közben a keletkező hő akár 70 °C is lehet, ami sok fertőző mikroorganizmust elpusztít. A komposzt biológiailag tiszta ásványi trágya, mely a kertben és a lakásban levő növényekre használható.  

A vermikomposztálás egy olyan komposztálási forma, melynél a szerves hulladék feldolgozására a hőfolyamat lezajlása után a gilisztákat használják.  A vermikomposztálás a kiskertekben is alkalmas, sőt a lakásokban is.  
A komposzthoz hasonlóan a vermikomposzt nem tartalmaz semmilyen toxint, viszont nagyon sok tápanyag, enzim van benne, s olyan anyagok, melyek megelőzik a növények betegségeit. A vermikomposztból a növények képesek felhasználni  a tápanyagok akár 90 % -át, míg a komposztból csak a fele mennyiséget.

Nem minden földigiliszta alkalmas a vermikomposztálásra

Némely kertész nem szereti a földigilisztákat. Hisznek a szóbeszédnek, hogy a giliszták rágják a növények gyökereit és ily módon pusztítják őket. Az igazság az, hogy a gilisztának nincs foga, tehát náluk nem jöhet szóba bárminek a rágcsálása. A földigiliszta hasznos, mert lazítja és saját enzimeivel gazdagítja a talajt. A talajban folyosókat alakítanak ki, s ezzel megkönnyítik a fiatal növények legyökerezését. A folyosókon át az esővíz könnyebben jut el a növény gyökereihez és ugyanakkor a felesleges víz elfolyik és nem önti el a gyökereket. A vermikomposztba való gilisztákat nem gyűjtheti össze csak úgy a földeken. Erre a célra a falánk és gyorsan szaporodó trágyagiliszták, vagy a kaliforniai giliszták alkalmasak. A kaliforniai giliszták éppen a vermikomposztban való életre voltak kitenyésztve, mert kisebbek, mint a hagyományos fajták, súlyuk kb. 1 gramm. Az interneten beszerezhetőek.   

Mennyi giliszta szükséges a vermikomposztba?

A giliszták száma saját vermikomposztjában a napi otthon kitermelt biohulladék mennyiségétől függ.  Ezek a giliszták egy nap alatt a saját súlyuknak megfelelő biohulladékot fogyasztanak. 250 g hulladékhoz 500 g gilisztára van szüksége. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy egy 4 személyes családnak kb. 300 – 500 kaliforniai gilisztára van szüksége.  
Az elején kezdje kisebb létszámmal. Kedvező feltételek mellett a giliszták gyorsan elszaporodnak.

A giliszták számára a 12 – 25 °C közötti hőmérséklet a megfelelő.

Útmutatás a házi vermikomposztálóhoz

A vermikomposztálás nem igényel nagy területet. A kertben a komposztálóba a hőfolyamat lezajlása után egyszerűen tegye a gilisztákat a komposztba.  

A kiskertekben és lakásokban használjon vermikomposztáló edényt. A vermikomposztáló kapható a boltokban, de saját maga is elkészítheti egy sötét, nem fényáteresztő és tetővel ellátott műanyag ládából.  Nagysága a produkált heti hulladék mennyiségétől függ. Egy kiló hulladékra  kb. 20 cm2 t kell számolni.  A láda falait lyukassza át, melyeken át bejut a levegő és aljába vágjon vízelvezető nyílásokat, melyeken át kifolyik a felesleges víz és a vermikomposzt lúgja, az ún. „gilisztatea“. Ezért a vermikomposztáló alá helyezzen egy elegendő mélységű edényt.  

A komposztáló aljába tegyen 2 – 3 cm almot. Ehhez használjon szerves hulladékot:

-          talajt

-          komposztot

-          tőzeget

-          száraz leveleket, szalmát, lekaszált fonnyadt füvet

-          faforgácsot

-          aprított fát

-          apró darabokra tépett nedvesített tojástartó kartont,

-          összetépett nedves toalettpapír tekercset

Az anyagot nedvesítse be, hogy a giliszták jobban mászhassanak.  

A vermikomposztáló aljára készíthet egy nem szőtt textilből, valamint  kb. 3 cm kavicsból és földből álló drenázsréteget is, melyre az almot helyezi.  

Ekkor beköltöztetheti a gilisztákat a komposztálóba és takarja be őket egy vékony réteg alommal.  

A giliszták akklimatizációjához nagyjából egy hét szükséges.  Ezalatt ne etesse őket biohulladékkal.

Mi való a vermikomposztálóba? 

A vermikomposztálóban levő gilisztáknak kizárólag csak olyan biológiai élelmet adhatunk, mely nem káros az egészségre. A gilisztáknak csak egészséges biohulladékot adjon, mivel a  vermikomposztálóban nem zajlik le a fermentációs fázis, melyben elpusztulnak a patogén mikroorganizmusok.

Tegyen a vermikomposztálóba:

-          zöldségdarabkákat, héjakat

-          maradék gyümölcsöt, gyümölcshéjat

-          tealeveleket

-          zúzott tojáshéjakat

-          gabonafélék és tészták maradékait

-          hervadt virágokat

-          újrahasznosított papírcsomagolásokat

 

Nem tartozik a vermikomposztálóba:

-          a nem lebomló anyagok – üveg, műanyag, fémek

-          ürülékek

-          citrusfélék és a hagyma héja

-          hús, hal, csontok

-          tej és tejtermékek

-          nagy mennyiségű zöld növény – bekövetkezne a hőfázis

Mindent alaposan nézzen át, amit a vermikomposztálóba tesz. A gilisztákat csak egészséges, rothadás-, penész- és magmentes  hulladékkal etesse.

A biohulladékot vágja apró darabokra, a giliszták gyorsabban fel tudják dolgozni. A gilisztákat nagyjából hetente egyszer etesse, mindig felülről, a hulladékot legfeljebb 5 cm vastag rétegben rakja és fedje be alommal. A következő adagot akkor adja, amikor az előző már fel van dolgozva.

A vermikomposztálóban nedves környezetnek kell lennie. Ha szárad, permetezzen rá vizet. Figyeljen arra, hogy ne ázzon át, mert a giliszták megfulladhatnak.

Hol helyezzük el a vermikomposztálót?

A vermikomposztálót olyan helyre tegye, ahol nem éri közvetlenül a nap. Nagyon átmelegedne és a komposzt kiszáradna, s a giliszták elpusztulhatnak. Fagyos helyre szintén ne tegye. A vermikomposztáló edényt tegye a pincébe, garázsba, folyosóra, vagy az erkélyre. A bűztól nem kell tartania, a vermikomposzt szagtalan.

A vermikomposzt leszedésekor figyeljen a gilisztákra

A giliszták néhány hét alatt legyártják a vermikomposztot. Ez felismerhető a fekete színéről, finom szerkezetéről és az erdei talajra emlékeztető illatáról.  Nagyjából egy héttel a vermikomposzt leszedése előtt már ne etesse a gilisztákat, hogy mélyebbre másszanak. Segít a nyitott komposztáló megvilágítása is: a giliszták nem szeretik a fényt, ezért mélyebbre másznak. A vermikomposzt réteget gereblyével szedje össze és töltse fel alommal. A másik módszer az, amikor egy hétig csak az egyik oldalon eteti a gilisztákat.  Amikor ide átköltöznek, a másik feléből szedje el a vermikomposztot, töltse fel az alommal és ismételje a folymatot.  

A vermikomposzt lúgját használja trágyának, vagy mint permetezőszert

A házi biohulladék feldolgozásának mellékterméke  a drenázsfolyadék, az ún. „gilisztatea“. A felfogott vermikomposztáló lúgja tele van tápanyagokkal és ha 1:10 arányban vízzel higítja, folyékony trágyaként használhatja egyszer kéthetente. A higított lúgot a gombás betegségek és kártevők ellen is fel lehet használni.  

A vermikomposztálás leggyakoribb problémái

Aki nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit.  Előfordulhat, hogy a vermikomposztálás  problémákba ütközik. Ha tanácstalan, forduljon a giliszták tenyésztőihez, akiktől vásárolta őket.  

A vermikomposztálás leggyakoribb problémái:

·         A giliszták kimásznak a felszínre

o   Megoldás: Világítsa meg a szubsztrátumot mindaddig, amíg elég mélyre vissza nem másznak

·         A komposztálóból gyümölcslegyek röpködnek

o   Megoldás: Ellenőrizze, hogy a komposztáló valóban jól zár-e

·         A biohulladékon penész jelent meg

o   Megoldás: Távolítsa el a penészes részeket és a biohulladékot alaposan kotorja be az alomba

·         A vermikomposzt büdösít

o   Megoldás: A komposzt túlságosan nedves lehet, vagy túl sok biohulladékot adott hozzá. Az első esetben keverjen a szubsztrátumhoz száraz anyagot, a második esetben etessen kisebb adagokkal

·         A giliszták puszulnak

o    Ennek több oka lehet – nem megfelelő hőmérséklet,  páratartalom, pH, kevés tér, nem megfelelő táplálék, túl sok komposzt, mely a gilisztáknak mérgező.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása