Receptek Előételek Hideg előételek Házi készítésű fonott kalács spenótos pestóval

Hozzávalók

250 g tönkölyliszt

150 g rozsliszt

100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

1,5 kávéskanál tengeri só

20 g élesztő

330 ml meleg víz

½ kávéskanál nádcukor

Spenótos pesto

100 g bébispenót

70 g parmezán

60 ml olívaolaj

60 g dió

1 csipet

Leírás

Próbáljunk ki más variációkat is, például helyettesítsük a pestóban a spenótot házi szárított paradicsommal. Ha szeretnénk egészséges, házi kenyeret sütni, az élesztőt helyettesítsük kovásszal. A kovászos kenyér gazdag hasznos baktériumokban, kb. 60 különböző fajtát tartalmaz, míg a legjobb probiotikumok csak 12-t.  A kovászos kenyér előnyei: magas a tápanyagtartalma, alacsony a glikémiás indexe, tovább friss marad, antibiotikus hatása van, erősíti a bélflórát. Ha korábban még nem készítettünk otthon kenyeret, és nem merünk rögtön belevágni, olvassunk el néhány hasznos tippet és tanácsot a kenyérsütéshez.

Elkészítés

1

Keverjük össze az élesztőt a cukorral egy mérőpohárban és futtassuk fel 10 percig.

2

Öntsük ki a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót és keverjük össze.

3

Miután az élesztő felfutott, adjuk hozzá a liszthez és keverjük át a kezünkkel legalább 10 percig.

4

Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával és hagyjuk egy óráig pihenni.

5

Közben készítsük el a spenótos pestót. A reszelt parmezánt, a bébispenótot, a felaprított diót, az olívaolajat és a sót rakjuk egy turmixgépbe, és turmixoljuk lágy krémmé.

6

Miután a tészta megkelt, tegyük egy lisztes deszkára, és nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagságúra.

7

Oszlassuk el a spenótos pestót a tésztán, majd tekerjük fel.

8

A feltekert tésztát vágjuk fel hosszában egy éles késsel. Ne közvetlenül a szélétől kezdjük, hanem attól kb. 4-5 cm-re, hogy ne váljon ketté.

9

A szétvágott két részt hajtogassuk egymásra, fonjuk össze, a végét pedig hajtsuk be. Rakjuk a kalácsot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

10

Süssük 170°C-on, kb. 45 percig.

Oldal nyomtatása
Recept megosztása

Fedezze fel katalógusainkat


1 / 8

Ajánlatunk

1 / 3

Receptek az Ön ízlése szerint

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
2 3 4